Bristande redovisning stoppar utbetalningar

MIGRATIONSVERKET2019-02-07

Migrationsverket stoppar utbetalningar till Errin-programmet, som syftar till att stödja asylsökande som frivilligt återvänder till hemlandet. Stoppet omfattar samarbetet med en lokal organisation i Afghanistan.

Migrationsverket har deltagit i ett projekt för asylsökande som självmant återvänder till sitt hemland. Myndigheten har granskat fakturor från sin samarbetsorganisation i Afghanistan inom det EU-programmet European Return & Reintegration Network. Errin som ger stöd i form av exempelvis utbildning, jobbrådgivning eller hjälp och stöd att starta eget företag. Bidraget ges inte i form av kontanter.

I Migrationsverkets granskning har samarbetsorganisationen Irara inte kunnat redovisa sina fakturor på ett tillfredställande sätt. Organisationens uppgift är att stödet når rätt person och används i enlighet med gällande återintegreringsplan. Eftersom Migrationsverket inte kan vara säker på att så är fallet har myndigheten beslutat att tillfälligt stoppa fakturorna.

”Det är förstås beklagligt för personerna som har rätt till det här stödet, men vi som statlig myndighet har en skyldighet att förvalta skattepengar väl. Av den anledningen behöver vi invänta bättre underlag”, kommenterar Thérése Naess, avdelningschef på internationella avdelningen, i ett pressmeddelande.

Utbetalning av kontant återetableringsstöd via IOM i Afghanistan påverkas inte av beslutet. Den pausade hanteringen berör inte heller övriga länder – Irak, Marocko, Nigeria, Pakistan eller Ryssland – som Sverige har avtal med om återintegreringsinsatser inom Errin-programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA