Bristande underhåll kostar miljoner

SPÅRTRAFIKEN2014-01-08

Tekniska brister i spårtrafiken kostar dagligen samhället miljonbelopp. Bara den statliga ståljätten SSAB beräknar sina årliga kostnader för bristande underhåll av järnvägsnätet till 100 miljoner kronor.

Återkommande tågurspårningar, trasiga växlar och övriga konsekvenser av bristande underhåll kostar näringsliv och samhälle miljontals kronor. Nu skriver Näringslivets transportråd till Trafikverket och kräver en redovisning av hur de hundratals miljoner kronor extra som anslagits till underhåll använts.

”Det har varit väldigt många urspårningar och fel av olika slag, och då är det viktigt med en samlad redovisning av vad som har gjorts med de extraanslag som faktiskt har tillförts av regering och riksdag. SSAB har räknat ut att bristande underhåll kostar SSAB 100 miljoner kronor varje år”, säger kanslichefen på Näringslivets transportråd, Guy Ehrling, till Ekot.

Också professor Jonas Eliasson på KTH i Stockholm ser anledning till oro.

”Varje försenad persontimme orsakar samhällsekonomiska kostnader på i runda slängar 300 kronor per timme. Handlar det om flera tusen resenärer som försenas en timme vardera i värsta fall, då handlar det om stora belopp ganska snabbt, miljontals kronor per dag”, säger Jonas Eliasson, som är professor i transportsystemsanalys, till Ekot.

Enligt Jonas Eliasson kostade tågurspårningen vid Stockholm Södra i november mellan 90 och 180 miljoner kronor, eller upp till 20 miljoner kronor per dag.

”Om man ser det här som något som inträffar med en viss regelbundenhet, då får det konsekvenser för vilka typer av arbetsplatser och bostäder som folk kan tänka sig att välja, och då orsakar det kostnader på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden som är mycket värre och mycket mer långsiktiga”, säger Jonas Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA