Brister i arbetsmiljö stoppar postutdelning

ARBETSMILJÖ2016-10-05

Postnords huvudskyddsombud har stoppat utdelningen av försändelser till ett antal fastigheter runt om i landet. Anledningen är att brevinkasten av olika anledningar bedöms som farliga för brevbärarna.

Tillbud och skador på grund av dålig belysning och små, vassa, tröga eller olämpligt placerade brevinkast i flerfamiljshus är vanliga bland brevbärare, hävdar Postnord i ett pressmeddelande. Postnords huvudskyddsombud Stefan Fougt har stoppat postutdelningen hos ett antal fastighetsägare som trots återkommande påpekanden inte tagit itu med arbetsmiljöproblemen.

”Det förs alltid diskussioner under flera månader med fastighetsägare, med önskemål om att komma in med en handlingsplan som beskriver hur man väljer att rätta till bristerna, innan det resulterar i utdelningsstopp. I de aktuella fallen struntar uppenbarligen fastighetsägarna i brevbärarnas arbetsmiljö och de boendes möjligheter att få sin post. Jag har full förståelse för att de boende som påverkas tycker att det är jobbigt”, skriver Stefan Fougt i pressmeddelandet.

Utdelningsstoppen innebär att varken Postnord, Bring Citymail eller andra postoperatörer delar ut post i de aktuella fastigheterna, utan hänvisar de boende till närmaste brevbärarkontor eller Företagscenter. Enligt Stefan Fougt har Arbetsmiljöverket tidigare förbjudit dåvarande Posten att låta brevbärare dela ut post i olämpliga brevinkast.

De vanligaste problemen i trappuppgångar är dålig belysning eller postinlägg som är små och tröga med vassa kanter. Ofta är det inte så stora insatser som krävs för att komma rätta med problemen.

”När det är mörkt ute och belysningen knappt fungerar blir det svårt att dela ut post till rätt mottagare. Dessutom har vi haft mängder med skadetillfällen där brevbärare klämmer fingrarna och skär sig. Jag tror de flesta är överens om att man inte ska behöva skada sig på jobbet”, skriver Stefan Fougt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA