Brister i stödet till asylsökande

MIGRATIONSVERKET2012-10-31

Det finns allvarliga brister i Migrationsverkets hantering av vilka juridiska ombud som ska företräda de asylsökande. Statskontoret vill ta ifrån verket lämplighetsprövningen av ombud.

Migrationsverkets arbete med att utse offentligt biträde till asylsökande har allvarliga brister, konstaterar Statskontoret i en rapport till regeringen. Bland annat genomförs inte lämplighetsbedömningen av biträdena på ett enhetligt sätt. För att komma till rätta med bristerna föreslår Statskontoret en ny modell för lämplighetsbedömning av offentliga biträden.

Trots det utvecklingsarbete som Migrationsverket har bedrivit och trots att riktlinjer och rutiner har förbättrats kvarstår allvarliga brister i hanteringen, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande. Det gäller främst lämplighetsbedömningen. Flertalet av de brister som Statskontoret pekar på beror på att de erfarenheter och den kunskap som finns i organisationen inte systematiskt samlas in och sprids.

”Asylsökande har rätt till juridiskt stöd. De har också rätt till ett offentligt biträde som är lämpligt för uppgiften. Migrationsverkets hantering av offentliga biträden är i dag inte rättssäkert och riskerar att ge asylsökande biträden som inte är lämpliga för sitt uppdrag”, kommenterar Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i pressmeddelandet.

Statskontoret förslår att Rättshjälpsmyndigheten ska få ta över den grundläggande lämplighetsprövningen av sådana offentliga biträden som inte är advokater eller biträdande jurister på advokatbyrå. Ansvaret att utse biträdena ska ligga kvar på Migrationsverket. För advokater och biträdande jurister anser Statskontoret att det inte heller i fortsättningen behövs någon grundläggande lämplighetsprövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA