Brister i studier vid anstalt

KRIMINALVÅRD2012-05-30

Skolinspektionen riktar omfattande kritik mot hur utbildningen av de intagna inom Kriminalvården fungerar. Studierna är inte tillräckligt anpassade till den studerandes individuella förutsättningar.

Kriminalvården måste bli bättre på att kartlägga och dokumentera klienternas eventuella inlärningssvårigheter och deras behov av stöd. Eftersom det saknas riktlinjer blir kartläggningen beroende av enskilda lärares bedömning. Trots att det finns kunskap om att de intagna ofta har olika former av neuropsykiatriska funktionshinder, som kan försvåra studier, utreder Kriminalvården sällan orsaken till inlärningssvårigheter, konstaterar Skolinspektionen.

Undervisningen behöver anpassas mer efter varje studerandes behov och förutsättningar. Enskilda studier med lärobok dominerar utbildningen. De studerandes möjlighet att påverka arbetssätt och arbetsformer är liten och de har i låg grad inflytande på läromedel och annat studiematerial, anser Skolinspektionen. Var fjärde studerande upplever att de har svårt när de ska lära. Alternativa verktyg och anpassade läromedel finns att tillgå, men används i mycket liten omfattning.

Arbetet med att motivera intagna till studier har också brister, enligt rapporten. Det bedrivs motivationsarbete i alla regioner, men det saknas en tydlig målsättning och det finns brister i samverkan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA