Förmågan att värva medlemmar blir en nyckel till framtiden för ST, sade förbundsordförande Britta Lejon i sitt öppningstal på årets förbundsstämma.
Bild: Linus Hellerstedt
Förmågan att värva medlemmar blir en nyckel till framtiden för ST, sade förbundsordförande Britta Lejon i sitt öppningstal på årets förbundsstämma.

Britta Lejon: En tung period för statsanställda

ST2019-05-22

Det är ett tungt år, då det fackliga arbetet är viktigare än någonsin. Samtidigt oroar den sjunkande fackliga organisationsgraden i staten, sade ordförande Britta Lejon i sitt invigningstal på årets förbundsstämma.

Britta Lejon inledde förbundsstämman med att tala om hur tungt det är för många statsanställda just nu. Uppsägningar och neddragningar gör dem oroliga för jobb och familj, sade hon.

I den situation som råder är det fackliga arbetet viktigare än någonsin, fortsatte Britta Lejon, och berömde STs förtroendevalda inom Arbetsförmedlingen för deras jobb med att försöka påverka beslut kring den pågående omstöpningen av myndigheten.

– Även om vi inte är så naiva att vi tror att det här inte kommer att ske, hoppas vi kunna rädda kvar åtminstone några av de kontor som ska läggas ned, sade Britta Lejon.

Hon fortsatte med att berätta om STs extra satsning på medlemsrekrytering och synlighet, och konstaterade att andelen oorganiserade inom staten nu ligger på omkring 23 procent.

Förmågan att värva medlemmar en nyckel till framtiden för förbundet, sade Britta Lejon. Om ST inte lyckas värva i enlighet med målet att växa, kan det få konsekvenser för ekonomin, påpekade hon.

– Då kommer vi att behöva komma tillbaka i höst med nya överväganden om hur vi behöver göra bedömningar kring vår vidare fackliga verksamhet.

Att ST behöver satsa på värvning av medlemmar har dessutom blivit ännu tydligare i och med den regeringsbildning som var, och inte minst efter att M- och KD-budgeten röstades igenom, sade Britta Lejon vidare.

– Vi visste redan på förhand att detta skulle betyda stora nedskärningar inom staten. Därför behöver vi synas ännu mer och därför behövde vi extra medel för det, sade hon.

Britta Lejon konstaterar också att januariavtalet, den 73 punkter långa politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L, inte bara innehåller en ombildning av Arbetsförmedlingen. Där finns också punkten om lagen om anställningsskydd.

Och eftersom den frågan var så pass avgörande för att få ihop regeringen, är det troligt att det kommer förslag om att förändra arbetsrätten, förklarade hon.

– Att det kommer att komma förslag som gör det lättare och billigare att säga upp folk är givet. Något annat kommer inte att accepteras av C och L.

Fackets roll i den processen blir att möta arbetsgivarens parter med en långsiktig strategi som tar den svenska kollektivavtalsmodellen i försvar, framhöll Britta Lejon. I det sammanhanget kritiserade hon också vissa av de statligt ägda bolagen, som medlemmar i Svenskt Näringsliv.

– Det är absurt att de statliga bolagen som fått så mycket pengar av den svenska staten är en så stor del i att finansiera lobbyverksamhet som vill påverka politikerna till att förändra arbetsrätten, sade Britta Lejon.

Innan förbundsordföranden avslutade sitt inledningstal och förklarade stämman öppnad betonade Britta Lejon fackets roll i jämställdhetsarbetet och hbtq-frågor i arbetslivet. Hon kom också in på det stundande valet till Europaparlamentet, som tillsammans med andra internationella frågor också spelar en roll i det fackliga arbetet, menade hon.

– I Turkiet fängslas fackliga kolleger just därför att de är fackliga. Därför behöver vi bevaka de frågorna, sade Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA