Budgetuppgörelsen klar för 2005  

NYHET2004-09-10

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet har enats om budgeten för 2005. Utökade arbetsmarknadspolitiska program, höjt barnbidrag och tak i föräldraförsäkringen och mer forskningspengar är några exempel ur innehållet.

Satsningar på att skapa fler jobb och minska arbetslösheten är en av huvudpunkterna. Sysselsättningsstödet till kommuner och landsting höjs med 1,5 miljarder kronor 2004, 6 miljarder 2005 och med 7 miljarder 2006.

Bland åtgärderna kan nämnas att de arbetsmarknadspolitiska programmen utökas med i snitt 20 000 platser per månad 2005.

Anndra exempel ur budgetuppgörelsen är:

Forskningen ska få mer pengar. Nivån på forskningsanslagen höjs med 2,3 miljarder på fyra år.

År 2006 höjs barnbidraget med 100 kronor per barn, flerbarnstillägg införs för andra barnet med 100 kronor per barn och månad och från tredje barnet höjs tillägget med lika mycket.

Taket i föräldraförsäkringen höjs 1 juli 2006 till 10 prisbasbelopp, vilket betyder att högsta föräldrapenning per dag ökar till cirka 880 kronor. Från samma datum höjs ersättningen för lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen till 180 kronor per dag.

Från 2006 satsas en miljard kronor på åtgärder för barn i familjer med svag ekonomi. Det rör sig om förbättrat underhållsstöd, ändringar i bostadsbidrag med mera.

Nästa år sänks inkomstskatten för att kompensera förvärvsarbetande för egenavgifterna till pensionssystemet.

Pengar som frigörs genom försvarsomställningen ska användas till att förstärka rättsväsendet, bland annat polisen, säkerhetspolisen, åklagarorganisationen, domstolsväsendet, kriminalvården och missbrukarvården.

Biståndet höjs 2006 till en procent av bruttonationalinkomsten (BNI), det vill säga en nivåhöjning med 3,3 miljarder.

Utlänningsnämnden ska lägga ner. En särskild utredare ska förbereda och vidta åtgärder för att inrätta en ny instans- och processordning i utlänningsärenden.

Bensinskatten höjs med 15 öre och dieselskatten med 30 öre per liter.

Fordonsskatten höjs med cirka 340 kronor för bensinbilar i vanligaste viktklassen och dieselbilar med 110 kronor.

Elskatten för hushållen höjs med 1,2 öre per kilowatt.

Nästa år sänks förmögenhetsskatten genom höjt fribelopp till 3 miljoner kronor för sammanboende.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA