Chef dömd till böter

KRIMINALVÅRD2003-11-25

Kriminalvårdschefen i Norrköping har fällts i domstol för brott mot arbetsmiljölagen.

Det var efter en inspektion vid häktet i Norrköping i april 2001 som Arbetsmiljöverket beslöt att förbjuda nattarbete om det inte fanns tre vårdare nattetid, varav minst två hade genomgått kriminalvårdens grundutbildning.

Arbetsmiljöinspektörerna bedömde att två vårdare inte var tillräckligt om det skulle uppstå en krissituation.

Kriminalvårdsmyndigheten överklagade till regeringen, som dock gick på samma linje som Arbetsmiljöverket.

När Arbetsmiljöverket gjorde en ny inspektion 2002 visade det sig att myndigheten inte följt beslutet att två av vårdarna skulle ha grundutbildning. Detta ledde till att kriminalvårdschefen åtalades vid Norrköpings tingsrätt.

I sin argumentation inför tingsrätten hävdar kriminalvårdschefen, som kom till myndigheten i juni 2001, att hon inte känt till den del av beslutet som handlade om kravet på grundutbildning.

Hon hänvisar också till att ansvaret för arbetsmiljön är delegerat till kriminalvårdsinspektörerna.

Tingsrätten anser att arbetsordningen för inspektörer är skriven i tämligen allmänna ordalag och slår fast att kriminalvårdschefen har det övergripande ansvaret för myndigheten.

Genom att inte se till att besluten från Arbetsmiljöverket och regeringen har efterlevts har hon av oaktsamhet brutit mot förbuden i de båda besluten. Påföljden blir böter.

Statstjänstemannen har varit i kontakt med kriminalvårdschefen, men hon vill inte kommentera domen eller svara på om hon kan sitta kvar på sin post.

I korthet

Arbetsmiljöverket har förbjudit nattarbete vid häktet i Norrköping om inte minst tre vårdare är i tjänst. Av dem ska två ha genomgått Kriminalvårdsverkets grundutbildning. Detta har Norrköpingshäktet inte levt upp till. Nu har tingsrätten dömt kriminalvårdschefen till böter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA