Chef påstås leta läckor till medier

CSN2003-11-24

Chefen på Centrala studiestödsnämnden i Lund försöker efterforska vem som lämnat uppgifter till media, något som är förbjudet enligt grundlagen. Det hävdar anställda på kontoret.

Den skånska lokalpressen hade i somras artiklar där anställda på CSN-kontoret i Lund framförde kritik mot arbetsförhållandena inom myndigheten. Pressuppgifterna baserades delvis på en skrivelse som de anställda lämnat till utbildningsdepartementet i samband med ett departementsbesök på arbetsplatsen. Vem som lämnat skrivelsen till medierna var inte känt.

– Vår kontorschef kom och frågade mig flera gånger vem som kunde ha lämnat uppgifterna, säger Janne Malmros, ST-medlem på Lundakontoret. Sedan frågade hon mig om jag hade gjort det. Och det hade jag ju inte.

Att efterforska källor på detta vis är förbjudet enligt grundlag (Tryckfrihetsförordningen 3:4). Brottet kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.
Kontorschefen Lena Gartmark förnekar bestämt att hon bedrivit otillåten efterforskning av källor.

– Jag har inte ställt någon fråga om vem som lämnat uppgifter till medierna, säger hon.

STs lokala arbetsplatsombud Kent Rosqvist säger sig emellertid ha råkat ut för samma sak, sedan Statstjänstemannen tidigare i höstas tagit kontakt med kontorschefen angående departementsskrivelsen.

– Lena Gartmark frågade mig om det var jag som hade tagit kontakt med journalisten, berättar Kent Rosqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA