Christina Björklund, docent vid Karolinska institutet.
Bild: Privat
Christina Björklund, docent vid Karolinska institutet.

Chefer i staten mer utsatta för mobbning

HALLÅ DÄR!2018-03-07

Statliga chefer är mer utsatta för mobbning än chefer i andra sektorer, har docent Christina Björklund kommit fram till i sin forskning.

Du leder en studie om chefer som blir mobbade. Varför forska om chefer?

– Jag har tidigare forskat om mobbning rent allmänt, men det saknas i princip forskning om mobbning mot chefer. Jag blev nyfiken på om chefer också blir mobbade och vad som händer om de blir utsatta.

Staten sticker ut i resultaten?

– Ja, vi har skickat ut en enkät till 18 000 chefer i olika sektorer och 3,2 procent svarar att de upplevt att de utsatts för mobbning och trakasserier. Men i staten är det 6,9 procent som drabbats. Jag har inte analyserat färdigt än, men det verkar vara viss överrepresentation på universiteten.

Vad utmärker mobbning mot chefer?

– Den är ofta mer subtil. De som drabbas är ofta nya som chefer, inte nödvändigtvis utan chefserfarenhet men nya på tjänsten. Det är också vanligt med en otydlig organisation och en dysfunktionell grupp.

Vad kan man göra?

– Det krävs att någon träder fram och säger stopp. Jag känner till fall där en högre chef stoppat mobbning av en lägre chef, men den utsatta chefen har vanligtvis inte stöd från chefen ovanför sig. Då krävs att någon annan säger ifrån. Jag har ett annat exem­pel med en högre chef som mobbade en lägre, där den lägre chefens grupp sade ifrån. Någon måste bryta mönstret. Annars slutar det ofta i sjukskrivning eller utköp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mobbning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA