Christian Örjestål: Jackie De Shannon – en av de stora

KULTUR: MUSIK2006-06-21

The Beatles första riktiga turné i USA, som inleddes i
augusti 1964, beskrivs ofta som närmast en invasion av det amerikanska samhället. En hel nation kokade på grund av några snajdiga frisyrer och deras, än i dag, oöverträffade poplåtar.

Av:  Christian Örjestål

Den 19 augusti startar The Beatles sin turné i San Francisco, där de spelar inför 17 000 hysteriska fans.

The Beatles öppningsakter under turnén är Bill Black Combo, The Righteous Brothers och en då 20-årig artist vid namn Jackie De Shannon. Känner du igen det namnet? Jackie De Shannon?

Du borde.

Inte enbart på grund av att hon skrev Bette Davies Eyes – en låt som blev en megahit med Kim Carnes 1981. Inte heller på grund av att hon skrev låtar åt The Byrds, The Searchers, Brenda Lee, Marianne Faithful och The Carpenters med flera. Nej, Jackie De Shannon var till det yttersta en egen artist med en fantastisk röst och en enorm känsla för arrangemang och låtskrivande. Inte ens artister som Carol King, Laura Nyro och Dusty Springfield mäter sig speciellt högt i jämförelse med Jackie.

Jackie De Shannon släppte sin första singel 1956. Då var hon 12. Sedan följer ett stort antal singlar innan hon, 19 år gammal, skriver och spelar in en av pophistoriens absoluta landmärken med låten When You Walk In That Room. Ytterligare poppärlor produceras under åren innan Jackie toppar sig själv med låten Put A Little Love In Your Heart.

Ta dina första steg tillsammans med Jackie De Shannon med samlingen What The World Needs Now Is… Jackie De Shannon: The Definitive Collection.

                                         •l•

KLASSIKERN Emitt Rhodes inledde sin karriär i fantastiska poporkestern The Merry Go Round. Efter gruppens upplösning återvände Emitt hem till Hawthorne, Kalifornien. Samma stad som fostrat storheter som The Beach Boys och Redd Kross. Väl hemma byggde han en studio i föräldrarnas garage och påbörjade arbetet med vad som skulle bli hans solodebut. Albumet som gavs ut 1971 sålde bra och visade upp ett nära släktskap med The Beatles och främst Paul McCartney. Många kritiker menade till och med att det här var det album som McCartney borde ha släppt efter The Beatles. Jag är benägen att hålla med.

                                         •l•

SKÖNT När jag intervjuade Brendan Benson för snart fyra år sedan berättade han om ett framtida projekt med Jack White från White Stripes. Då var Brendan aktuell med sitt album Lapalco och Jack erövrade världen med succéskivan White Blood Cells. Inget kunde kännas mer avlägset än ett gemensamt projekt mellan dessa två herrar. Men nu är den här. Jack och Brendans gemensamma skötebarn: The Raconteurs. Och det är inte alls dåligt. Riktigt bra till och med. I alla fall när det är Brendan Benson som står för krutet. Hans fingertoppskänsla för pop, melodier och arrangemang får ge stöd åt Jack Whites lite burdusa förvaltande av rock- och bluesmusiken.

                                         •l•

OSKÖNT Många talar om att svenska hiphoparna
i Fattaru är tillbaka. Trist att de är tillbaka med en
fattig låt som Mackans solopryl 100:-. Ett svagt
beat och ospänstig rap från, i mitt tycke, en av
landets bästa emcees. Jag hade räknat med mer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA