Civila får polisuppgifter

NY KARRIÄR2003-12-16

Ingela Larsson har arbetat som civilanställd administratör hos polisen i Hagfors i sexton år. Nu vidareutbildar hon sig till utredare för att kunna ta över en del av polisernas arbetsuppgifter.

Av:  Tomas Nilsson

– Det är roligt att kunna få den här chansen att utvecklas i jobbet och få nya intressanta arbetsuppgifter, säger ST-medlemmen Ingela Larsson, som började på Hagforspolisen direkt efter skolgången.

Sedan i höstas går hon och 15 andra civilanställda från polismyndigheterna i Värmlands och Örebro län en vidareutbildning till utredare. Utbildningen har tidigare bara funnits som en 17-veckorskurs på polishögskolan i Stockholm. Eftersom många har svårt att vara borta från hemmet så länge får de nu utbildningen på hemmaplan, i Karlstad.

I utbildningen varvas teori på polishuset i Karlstad med praktik och självstudier hemma i de anställdas närpolisområden. Hälften av arbetstiden består nu av utredningspraktik, resten av de arbetsuppgifter man haft förut; receptionsarbete och diarieföring bland annat.

– I höstas började vi med de juridiska delarna av utbildningen som också ingår i polisutbildningen. Efter nyår har vi varit mer inriktade på utredningsarbete. Det handlar mycket om att lära sig kommunicera med människor. Arbetet består ju av att förhöra såväl misstänkta som eventuella vittnen, berättar Ingela Larsson.

I vår har också tio poliser anslutit till kursen, eftersom denna del av utredarutbildningen inte ingår i deras grundutbildning.

Ingela Larsson och de andra kursdeltagarna har alla en erfaren polis som mentor, men man kallar själv misstänkta och vittnen till förhör och skriver själv sin rapport och lämnar den till åklagaren. Dock först efter att ha kollat av den med mentorn eller någon annan polis i tjänst.

– Jag har en checklista för allt som jag ska få med. När jag tycker mig vara klar med ett förhör går jag ut och kollar med en polis om jag fått med allt innan jag kan släppa iväg den som jag förhört.

– Mitt första fall var ett snatteri. Jag vet inte vem som var mest nervös av oss, jag eller den misstänkte, men det gick bra i alla fall.

Uppgiften är att fastställa vad som hänt och rapportera det till åklagaren som sen får ta ställning till om det ska bli åtal eller inte.

– I snatterifall till exempel erkänner de kanske i sak, men kan hävda att de varit i obalans eller glömt bort sig. Då gäller det ju att försöka ta reda på om det funnits ett brottsligt uppsåt eller ej, kanske genom att höra dem som avslöjat snatteriet om hur det gick till och vilka reaktioner de fick på platsen.

Så småningom kan det bli mer avancerade uppgifter. Ingela Larsson kan till och med tänka sig att bli polis. Länspolischefen Rolf Kläppe har presenterat en idé om att civilanställda under 40 års ålder ska erbjudas en något förkortad polisutbildning för att man ska komma tillrätta med det stora problemet inom Värmlandspolisen: Kårens höga medelålder. Det finns närpolisområden där halva styrkan kommer att gå i pension inom tio år. Och att rekrytera dit är svårt.

– Det finns ju inget färdigt förslag än. Men är jag bara kvalificerad så skulle jag gärna vilja gå vidare. Man har ju talat om att det skulle bli samma uppläggning som utredarutbildningen med någon vecka teori per månad i Karlstad och sen praktik hemma. Då skulle det gå bra.

Ingela Larsson och hennes arbetskamrat Ann-Louise Sundqvist har Tage Sohl som sin mentor:

– Vi har två och en halv utredartjänst här i Hagfors. Ingelas och Ann-Louises två halvtider blir alltså en betydande förstärkning. Deras arbete har hittills gått över förväntan bra, säger han.
– Det här avlastar poliserna och ger samtidigt administratörerna en möjlighet att avancera, sammanfattar han.

Om det blir mer betalt för det nya jobbet är en annan femma.

– Det har jag inte hört något om, men jag vet att de i Örebro som gått kursen i Stockholm fått en löneförhöjning, säger Ingela Larsson.

Hennes fackliga ombud i Karlstad, Tommy Finsberg, påpekar att man vid den sedvanliga löneöversynen kommer att poängtera att de som går utredarutbildningen har fått nya arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA