Coronafall konstaterat inom Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-04-01

Ett första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.

Det aktuella fallet har enligt Ekots uppgifter inträffat i Stockholmsområdet, och Kriminalvården arbetar för närvarande med smittspårning för att kartlägga om viruset kan ha spridits vidare.

”Vi har fått vårt första positiva utfall och vi kan säga att det är i Stockholmregionen. Vi har ju förberett oss länge på att vi kommer få fall och har ju arbetat med att identifiera personer med symtom och placera dom avskilt. Men vi tror att de åtgärder vi vidtagit gör att vi har en långsammare utveckling av smittan”, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, till Ekot.

Det är inte klarlagt hur personen har smittats. Enligt Jörgen From Nordin är personen inte livshotande sjuk, men av patientsekretesskäl vill han inte ge mer information. Han vill heller inte berätta om personen fanns på ett häkte eller i en anstalt, uppger Ekot.

Kriminalvården har sedan tidigare beslutat om besöksförbud inom myndighetens lokaler. Intagna i anstalt och häkte får bara ta emot besök av symptomfria personer som besöker den intagne i tjänsten eller på uppdrag av Kriminalvården, oavsett vilken myndighet besökaren kommer ifrån. Inga andra besök får genomföras. Permissioner som inte är absolut nödvändiga får inte genomföras.

Jörgen From Nordin säger till Ekot att Kriminalvården har beställt egna tester. Myndigheten har redan börjat använda dem för att provta vissa fall. Arbetet inriktas på att klargöra om det finns smittspridning runt den person som bekräftats vara smittad med covid-19.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA