"Dådet var ett angrepp mot demokratin"

TURKIET2015-10-12

Det är oklart hur många fackliga medlemmar som drabbades av lördagens bombdåd i Turkiet. STs systerorganisation Kesk var ett av fyra förbund bakom demonstrationen.”Dådet var ett direkt angrepp mot demokratin”, säger STs internationella sekreterare Karin Brunzell.

102 döda och minst 250 skadade. Det är de skrämmande siffrorna efter bombdådet mot demonstrationen i Turkiets huvudstad Ankara. Facket för offentliganställda tjänstemän, Kesk, var en av fyra organisationer bakom manifestationen som manade till fred:

– Vi vet ännu inte så mycket om hur Kesk drabbats, säger Karin Brunzell. Men vi vet att det var vanliga fackliga medlemmar som demonstrerade för fred. Kesk jobbar aktivt för ett rättvist och bra val.

Turkiet ska hålla nyval 1 november, men planerna hotas av det upptrappade våldet mellan regeringen och kurdiska PKK.

– Kesk organiserar givetvis både turkar och kurder och tar ingen ställning i den konflikten, säger Karin Brunzell.

Hon kontaktade i helgen de offentliganställdas international PSI, som har de direkta kontakterna med facken i Turkiet.

– Nu väntar vi på mer fakta från PSI, som kanaliserar stöd till våra turkiska kollegor. Men vi förbereder ett gemensamt uttalande från samtliga svenska fack för offentliganställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA