Dags slå ihop ST och SKTF?

LEDARE2005-12-20
Av:  Jan-Åke Porseryd

Frågan i rubriken ovan kan tyckas tillspetsad. Men den pekar inte desto mindre på ett av huvudalternativen i en diskussion om Fackförbundet STs framtida väg. Med krympande medlemstal riskerar STs styrka på arbetsplatserna att urholkas.

ST har försökt hitta nya partners, först Sif i mitten av 1990-talet, sedan SKTF och HTF i TriO-samarbetet för några år sedan.

Den fackliga devisen ”enighet ger styrka” är mer aktuell än någonsin. Att för ST fortsätta den fackliga kampen helt på egna ben är därför inget rekommendabelt alternativ. Särskilt som en av STs tidigare samarbetspartners HTF nu deklarerat att de ser ett samgående med Sif som mest intressant lösning.

I staten finns nära 40(!) fackförbund. Splittringen på arbetstagarsidan är med andra ord monumental, särskilt med tanke på att staten sysselsätter ”bara” 244 000 personer.

Av statens anställda organiserar ST 65 000, Saco-S 75 000, de oorganiserade är drygt 40 000 och resten är anslutna till bl a annat Seko, Officersförbundet och TCO-förbund som Polisförbundet, Försvarsförbundet och Tull-Kust.

Facklig splittring gynnar enbart arbetsgivarna. Det visar all erfarenhet.

Idén om ett samlat fack för hela staten eller hela den offentliga sektorn framfördes av många i STs rådslag ”Fackliga huset” som föregick TriO-samarbetet. ST-ledningen valde dock då TriO-alternativet.

Sture Nordh, TCO-ordförande och ST-medlem, välkomnar ett samgående mellan TCO och Saco; det räcker med en centralorganisation för ”välutbildade professionella”, tycker han.

För ST blir det viktigt att förhålla sig till Saco-förbunden på ett konstruktivt sätt. På alltfler arbetsplatser håller de på att överflygla ST. Då räcker det inte med att se Saco-förbunden som konkurrenter; det gynnar inte de anställda.

Ett samgående med TCO-förbund i staten vore ett bra första steg för ST. Om det går att hitta fastare samarbetsformer med Saco-förbund återstår att se. Fackliga grundvärderingar kan ligga hindrande i vägen och Sacos ordförande Anna Ekström säger i en intervju (se länk ovan till höger) tills vidare nej till ett
gemensamt statligt fack.

Med SKTF har ST mycket gemensamt. Båda förbunden har historiskt haft samma positiva syn på den offentliga sektorns roll och på den svenska välfärdsmodellen.

Bägges medlemmar arbetar i offentlig eller offentligfinansierad verksamhet. Arbetsuppgifterna är direkt beroende av politiska beslut på olika nivåer.

ST presenterar sig som ”fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag”. Detsamma kan sägas om SKTF om ordet ”staten” byts ut mot ”kommun/landsting”.

ST har redan nu ett antal samarbetsprojekt med SKTF, exempelvis ST Direkt/SKTF Direkt och Tria, som vänder sig till studenter på universitet och högskolor.

Den s k Ansvarskommittén ska lägga fram förslag om kommande organisation av det svenska samhället. En central frågeställning är – vad ska ligga på lokal/regional respektive nationell nivå? Här finns många gemensamma intressen att bevaka för ST och SKTF.

Om sedan alla dessa beröringspunkter leder så långt som till ett samgående får framtiden utvisa.

Men det bör ses som ett lockande alternativ.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

ST Facket
Inlagt av Johan Svenning (ej verifierad) tis, 01/03/2006 - 11:39
När jag för första gången hörde talas om Tria så kändes det, till min stora glädje, som att det var ett "resultat" av det gamla TriO-projektet.

Då responsen på Tria verkar vara positiv ute på högskole- och universitetsområdet så känns det som att det är hög tid att återuppliva tankarna på en sammanslagning.

Personligen tycker jag att det finns för många fackförbund att välja på, uttrycket "less is more" dyker allt som oftast upp i mina tankar.

Det enda riktiga för att behålla den fackliga styrkan framöver är, enligt min uppfattning, att:

-Damma av TriO-projektet snarast möjligt.

-Det nya förbundet tar det namn som redan nu marknadsförts hårt, Tria.

Detta är inte bara ett lockande utan snarare ett nödvändigt alternativ. För att använda en gamal klyscha "ju fler vi är ju starkare blir vi".

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA