Annons:
Arbetsmiljö
Ditt jobb
AVIngegerd RönnbergTyck till!

Dammet hotar din hälsa

Städningen hör till det som många arbetsgivare sparar in på. Men snålandet kan hota din hälsa. En ny studie visar att kontorsstolen är en dammhärd och att gardiner och skrivbord rengörs för dåligt.
Problemet är inte att det städas för lite på våra arbetsplatser, utan att det städas fel. Alltför mycket kraft läggs på golvvård. Golven närmast skiner, men verkliga dammfällor som möbler och gardiner rengörs ofta inte alls. Inte heller hyllplan högre än en och en halv meter eller takarmaturer, och på skrivbord städas bara rena ytor, säger Göran Stridh.

Han är gästprofessor på Örebro universitetssjukhus och specialist på inneklimatets kemi och har på uppdrag av en städkonsult undersökt mängden damm i åtta nystädade kontorsmiljöer – fyra stora statliga myndigheter och fyra stora privata företag.

–Vi tittade på fem olika ställen: på golv, framför och bakom tangentbord, på hyllplan och kontorsstolar. På golv och låga hyllplan var det genomgående god städkvalitet och lite damm. Men kontorsstolarna var verkligen bedrövliga, säger han.

Får det man betalar för

Han betonar att det inte är städbolagens fel att det slarvas med rengöringen på kontor.

–Problemet har uppkommit genom att städning blivit ett besparingskonto för myndigheter och företag. Arbetsgivarna får den städning de betalar för. Skriver man inte in i avtalet att möbler och textilier ska rengöras sker det inte heller.

Göran Stridh tycker också att städaspekten bör tas med i bedömningen vid upphandling av nya kontorsmöbler. Att satsa på läderstolar kan till exempel vara en bra idé.

Han uppmanar kontorsanställda att skärskåda städningen på sina arbetsplatser och vid behov ta upp en diskussion om utökad städning med arbetsgivaren.

–Kolla din kontorsstol, stolarna i sammanträdesrummet och soffan i fikahörnet genom att slå handflatan i dem. Förmodligen virvlar det upp ett moln av damm. Det gjorde det på de kontor vi undersökte, säger Göran Stridh. Kräv att möblerna dammsugs regelbundet, det är bästa sättet att få dem rena. Fråga när gardinerna tvättades senast och titta efter om det ligger damm på hyllorna. Underlätta också för städaren när hon eller han ska utföra sitt jobb.

Smuts syns mest på golven

En av dem som utbildar personalen som städar på Sveriges kontor är Aila Laitinen på ISS Facility Services – en av jättarna i städbranschen. Hon välkomnar debatten om kontorsstädning och tycker det är viktigt att sambandet mellan bristfällig städning och hälsa klargörs. Efter att Göran Stridhs undersökning uppmärksammats i medier har hon fått många samtal från både kunder och städare som vill diskutera hur, och hur ofta, man bör städa kontor.

–För oss i städbranschen var hans rön dock ingen nyhet, säger hon. Vi vet att det finns brister i städningen och att kontorsstolar och skrivbord är smutsiga.

Att städbolag lägger så stor energi på golvvård beror på att det är golven som kunderna prioriterar. Kunderna anmärker genast på om det finns fläckar eller damm där. Damm på stolar och bord lägger de inte märke till på samma sätt.

–När en organisation eller ett företag behöver se över sina kostnader verkar det ofta vara städningen man först tittar på. Det har lett till att det städas mer sällan på kontor i dag och att vissa moment prutas bort, säger Aila Laitinen.

För att få en så bra städkvalitet som möjligt måste alla parter samarbeta. Upphandlaren av städtjänster, som bestämmer vad som ska städas och hur ofta, städbolaget, som ska se till att ha välutbildade städare och miljövänliga städmetoder – och de kontorsanställda.

–Arbetsgivaren bör upplysa medarbetarna om när det är städdag och vad som ingår i uppdraget. Kontorsanställda kan hjälpa städaren genom att plocka bort gosedjur, familjefoton, kaffekoppar, stenar och »falska« blommor från sina skrivbord och bokhyllor, säger Aila Laitinen. En del har otroligt mycket privat pynt på rummet.

Sladdar från datorer och modem och så stora skrivbord att städaren knappt når över dem försvårar också.

Rum bättre än landskap

Ur städsynpunkt är kontorsrum bättre än kontorslandskap, anser Aila Laitinen.

–I kontorslandskap sitter folk så tajt att städarna har svårt att komma åt mellan arbetsplatserna och det finns ofta mellanväggar av textil som samlar damm och ormbon av sladdar.

Ibland ingår rengöring av kontorsstolar i avtalet. Då sker det kanske var tredje månad.

–Vanligtvis borstar vi av dem. Helst skulle vi vilja använda dammsugare men det tycker kunderna stör för mycket, säger Aila Laitinen. Gardintvätt ryms sällan i städuppdraget.

När det gäller datorer, dammar städarna ytterhöljet och framför och bakom tangentbord. Tangentbord och skärmar ska de kontorsanställda själva rengöra.

Vill man ha sitt rum välstädat ska man också resa sig från stolen och gå ut i korridoren de kanske fem minuter städaren jobbar där.

–En del nonchalerar helt städaren, eller sitter kvar vid skrivbordet och säger »ta det du kan«. Ibland sprids en sådan mentalitet på ett kontor. Då har vår personal svårt att sköta sitt jobb. Att lösa det dilemmat kan vara knepigt, städaren kan ju inte tvinga folk att lämna rummet. Om de anställda känner städaren brukar det tas mer hänsyn.

Aila Laitinen berättar att man inom städbranschen ständigt arbetar för att hitta bättre städmetoder.

–Vi vill till exempel aldrig blöta ned golv längre. Använder man mycket vatten riskerar man att förstöra material och bakterier kan växa till sig. Dessutom är det tungarbetat för städarna. Vi har också oparfymerade rengöringsmedel med tanke på personer som har allergiska besvär, säger hon. Våra moderna metoder gör ibland att kunder inte tror att vi städat ordentligt. De tycker vi ska våttorka golv som förr och att det ska lukta rent när vi är klara, typ fräsch citrusdoft. Då gäller det att informera om varför vi städar som vi gör.

Ämnen: Arbetsmiljö
Dålig städning en hälsofara
Bristfällig städning kan medföra hälsorisker, speciellt för personer med allergi och överkänslighet. Den misstänks också bidra till symptom som irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Risken att drabbas av infektioner påverkas av faktorer som damm och dålig luftkvalitet.
En välstädad miljö har också betydelse för smittspridningen. Städningen av toaletter, dusch- och omklädningsrum och kök är extra viktig ur smittspridningssynpunkt. Stoppade stolar och soffor ska dammsugas ofta, minst en gång i veckan och gardiner tvättas regelbundet. Just textilier fungerar som reservoar för damm och allergiframkallande ämnen.

Källa: Städboken,
utgiven av Arbetsmiljöverket

Bli den första att tycka till!
FackligtNyhetEU-kommissionen har stoppat ett avtal för statligt anställda från att bli lag på europeisk nivå. Nu överväger facken en stämning i EU-domstolen. ”Om vi inte protesterar när vi blir behandlade så här kan vi aldrig vara säkra på att få något inflytande över huvud taget”, säger STs ordförande Britta Lejon.
ArbetsmiljöNyhetFyra tungt kriminellt belastade personer dödshotade en arbetsförmedlare i hans hem tidigare i april. De hade anlitats av en arbetssökande som nekats ersättning av Arbetsförmedlingen.
UpphandlingNyhetKonkurrensverket stämmer Örebro universitet inför domstol och kräver 150 000 kronor i böter för felaktig upphandling. Enligt myndigheten har universitet gjort en otillåten direktupphandling.
ColombiaFördjupningDen 50 år långa inbördes konflikten i Colombia kastar fortfarande långa skuggor över landet, trots fredsavtalet med gerillarörelsen Farc. Kvinnonätverket IMP, som ST samarbetade med i tio år, har fått en viktig roll i att stötta kvinnor som drabbats av våldet.
FackligtNyhetTCO vill att högskolan ska få mer betalt för att utbilda redan yrkesverksamma. Kompetensutveckling och vidareutbildning behöver få betydligt mer fokus inför valet, skriver ordförande Eva Nordmark i en debattartikel.
RättsväsendetNyhetRegeringens utredare Stefan Strömberg föreslår att unga brottslingar snabbare ska ställas inför rätta genom nya regler för polisens arbete och ökad samverkan mellan polisen och socialtjänsten.
DelpensionNyhetAvtalet om statlig delpension ska hjälpa fler att stanna kvar längre i arbetslivet. Men myndigheterna tillämpar det väldigt olika. Karin Fast Aronsson på Länsstyrelsen i Värmlands län sökte delpension och fick nej. Då sade hon upp sig.
PolisenNyhetPolisen ska växa med över 10 000 medarbetare. Det innebär att myndigheten kommer att behöva rekrytera många civil­anställda. Nyblivne rikspolischefen Anders Thornberg säger till Publikt att han tänker jobba mycket med att inkludera både civilanställda och poliser.
IntegritetNyhetDen 25 maj börjar EUs dataskyddsförordning, GDPR, att gälla. Den som får sina person­uppgifter registrerade får tyd­ligare rättigheter – och det gäller bland annat anställda gentemot arbetsgivare. En förändring är att den registrerade får rätt till insyn.
DigitaliseringNyhetDigitaliseringen tvingar fram en delvis ny statlig arbetsgivarpolitik, konstaterar Arbetsgivarverket i en ny rapport. Arbetsgivarpolitiken behöver förändras för att utveckla kompetensförsörjningen och effektivisera verksamheten.
HögskolanNyhetMälardalens högskola tvingas betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till en amerikansk student, därför att utbildningen hon gick inte höll måttet. Det har Högsta domstolen, HD, beslutat.
StatsförvaltningNyhetNästa års genomsnittliga uppräkning av de statliga myndigheternas anslag blir ungefär en procent, enligt Arbetsgivarverket. Det påverkar bland annat utrymmet för löner. Både ST och Arbetsgivarverket är kritiska.
TryckfrihetNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, kritiseras av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen. Myndigheten har dessutom tangerat gränsen för censur, enligt JK.
BudgetNyhetNär Arbetsgivarverket kommenterar regeringens vårändringsbudget saknar myndigheten ytterligare satsningar på högre utbildning, men välkomnar fokus på integration på arbetsmarknaden.
FörsäkringskassanNyhetPå ett av Försäkringskassans kontor har många avslag av sjukpenning lett till högre lön, enligt ett vittnesmål i SVT i söndags. Men trots att detta strider mot arbetsplatsens lönekriterier, kan lönesättningen inte göras om, förklarar STs avdelningsordförande Siv Norlin.
FrankrikeNyhetAnställda inom det franska rättsväsendet är oroliga för domstolarnas framtid, och ger sig nu in i de växande protesterna mot president Emmanuel Macrons politik. ”Vårt intryck är att regeringen struntar i vad vi tycker”, säger Hervé Bonglet i domstolssekreterarnas största fackförbund, UNSA Service Judiciaires.
VårbudgetenNyhet»Ett jättebekymmer att omlokaliseringsmyndigheter inte får något tillskott«, säger STs ordförande Britta Lejon.
PostnordNyhetPostnord måste skicka tillbaka 400 000 postförsändelser till Kina och andra länder utanför EU. Det handlar om varor som inte hämtats ut av mottagarna, sedan bolaget införde en ny avgift från första mars.
POLISENNyhetEfter en granskning i Svenska Dagbladet har åklagare inlett en förundersökning om en polischefs inlägg på Facebook. Mannen utsågs till chef trots varningar från medarbetare om att han spred rasism i fikarummet och på sociala medier.
SjukpenningNyhetRegeringen har utsett juristen Claes Jansson till särskild utredare för att se över sjukförsäkringen. Samtidigt har en nationell samordnare för sjukförsäkringen, Mandus Frykman, utsetts.
LantmäterietNyhetLantmäteriet ska fungera som motor i arbetet med en smartare samhällsbyggnadsprocess. Regeringen uppdrar till myndigheten att öka möjligheten att arbeta med digitala geodata.
STATSTJÄNSTEMÄNNyhetStatstjänstemän kan komma att ställas inför domstol i fler fall i framtiden. Riksdagens konstitutionsutskott begär förslag från regeringen om ett utvidgat straffansvar för tjänstefel.
HögskolanNyhetUniversitetskanslersämbetet, UKÄ, vill få i uppdrag att samordna alla myndigheters uppföljningar och utvärderingar av den högre utbildningen i Sverige. Förslaget framförs i en rapport till regeringen.
JämställdhetNyhetVid dagens sammanträde tar regeringen beslut om att satsa en miljard kronor på att stärka kvinnors och flickors jämställdhet runt om i världen. Förslaget är en del av vårbudgeten.
RIKSDAGENNyhetRiksdagens konstitutionsutskott föreslår att en introduktionsutbildning införs för statsanställda. I betänkandet hänvisas till en rapport från ST, och förbundets ordförande Britta Lejon betecknar förslaget som ”mycket glädjande”.
OMLOKALISERINGNyhetPersonalen flyr snabbt från myndigheter som ska omlokaliseras, och bemanningsfrågorna blir ofta akuta långt innan flyttlasset går. Det konstaterar ST i en rapport byggd på en undersökning bland förtroendevalda.
HögskolanNyhetTCO är positiv till valideringsdelegationens förslag om stärkt validering inom högskolan. Bättre möjlighet till validering är en viktig pusselbit i ett system för livslångt lärare för tjänstemän, anser TCO.
HögskolanNyhetDen statliga Valideringsdelegationen föreslår att gemensamma riktlinjer och nya rutiner tas fram för att förstärka möjligheterna att genom högskolan validera tidigare förvärvade kunskaper.
ArbetsmiljöNyhetArbetsmiljöverket inleder en riksomfattande inspektion av förekomsten av våld och hot på HVB- och LSS-boenden. Fyra av tio anmälningar inom verksamheterna handlar om hot och våld.
DANMARKNyhetDanmarks arbetsmarknadsminister vänder sig till alla medborgare i en efterlysning av förslag till bättre arbetsmiljöregler. Ett formulär har lagts in på departementets hemsida.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården får kritik av Justitiekanslern för att en hög chef uttryckt sin ”starka besvikelse” över en facklig företrädares uttalanden i Göteborgs-Posten och Ekot. Den viktiga öppna debatten riskerar att strypas, skriver JK i beslutet.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, vidtar ingen åtgärd med anledning av Journalistförbundets anmälan mot utrikesdepartementet, UD. Fackförbundet gjorde anmälan när en överprövning av UDs beslut om att inte lämna ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg tog mer än tre månader, rapporterar Journalisten.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans dialog med Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och sjukskrivande läkare måste förbättras, skriver myndigheten i en rapport till regeringen.
OMLOKALISERINGNyhetFacken vid de statliga myndigheterna har begärt förhandlingar med Arbetsgivarverket om villkoren för de anställda vid omlokaliseringar. Nationell arbetsskyldighet är unikt för staten, vilket gör att myndigheterna riskerar att framstå som mindre attraktiva arbetsgivare, menar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
StatsförvaltningNyhetDen statliga internrevisionen fungerar i huvudsak bra, rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin årliga redovisning. Men var tredje myndighet har inte analyserat behovet av resurser till internrevisionen, påpekar ESV.
#metooNyhetRegeringen satsar över 100 miljoner kronor i vårbudgeten på förebyggande och kompetensutveckling i spåren av #metoo-kampanjen. 25 miljoner kronor satsas på arbetslivet och 50 miljoner på skolan.