Annons:
Arbetsmiljö
Ditt jobb
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Dammet hotar din hälsa

Städningen hör till det som många arbetsgivare sparar in på. Men snålandet kan hota din hälsa. En ny studie visar att kontorsstolen är en dammhärd och att gardiner och skrivbord rengörs för dåligt.
Problemet är inte att det städas för lite på våra arbetsplatser, utan att det städas fel. Alltför mycket kraft läggs på golvvård. Golven närmast skiner, men verkliga dammfällor som möbler och gardiner rengörs ofta inte alls. Inte heller hyllplan högre än en och en halv meter eller takarmaturer, och på skrivbord städas bara rena ytor, säger Göran Stridh.

Han är gästprofessor på Örebro universitetssjukhus och specialist på inneklimatets kemi och har på uppdrag av en städkonsult undersökt mängden damm i åtta nystädade kontorsmiljöer – fyra stora statliga myndigheter och fyra stora privata företag.

–Vi tittade på fem olika ställen: på golv, framför och bakom tangentbord, på hyllplan och kontorsstolar. På golv och låga hyllplan var det genomgående god städkvalitet och lite damm. Men kontorsstolarna var verkligen bedrövliga, säger han.

Får det man betalar för

Han betonar att det inte är städbolagens fel att det slarvas med rengöringen på kontor.

–Problemet har uppkommit genom att städning blivit ett besparingskonto för myndigheter och företag. Arbetsgivarna får den städning de betalar för. Skriver man inte in i avtalet att möbler och textilier ska rengöras sker det inte heller.

Göran Stridh tycker också att städaspekten bör tas med i bedömningen vid upphandling av nya kontorsmöbler. Att satsa på läderstolar kan till exempel vara en bra idé.

Han uppmanar kontorsanställda att skärskåda städningen på sina arbetsplatser och vid behov ta upp en diskussion om utökad städning med arbetsgivaren.

–Kolla din kontorsstol, stolarna i sammanträdesrummet och soffan i fikahörnet genom att slå handflatan i dem. Förmodligen virvlar det upp ett moln av damm. Det gjorde det på de kontor vi undersökte, säger Göran Stridh. Kräv att möblerna dammsugs regelbundet, det är bästa sättet att få dem rena. Fråga när gardinerna tvättades senast och titta efter om det ligger damm på hyllorna. Underlätta också för städaren när hon eller han ska utföra sitt jobb.

Smuts syns mest på golven

En av dem som utbildar personalen som städar på Sveriges kontor är Aila Laitinen på ISS Facility Services – en av jättarna i städbranschen. Hon välkomnar debatten om kontorsstädning och tycker det är viktigt att sambandet mellan bristfällig städning och hälsa klargörs. Efter att Göran Stridhs undersökning uppmärksammats i medier har hon fått många samtal från både kunder och städare som vill diskutera hur, och hur ofta, man bör städa kontor.

–För oss i städbranschen var hans rön dock ingen nyhet, säger hon. Vi vet att det finns brister i städningen och att kontorsstolar och skrivbord är smutsiga.

Att städbolag lägger så stor energi på golvvård beror på att det är golven som kunderna prioriterar. Kunderna anmärker genast på om det finns fläckar eller damm där. Damm på stolar och bord lägger de inte märke till på samma sätt.

–När en organisation eller ett företag behöver se över sina kostnader verkar det ofta vara städningen man först tittar på. Det har lett till att det städas mer sällan på kontor i dag och att vissa moment prutas bort, säger Aila Laitinen.

För att få en så bra städkvalitet som möjligt måste alla parter samarbeta. Upphandlaren av städtjänster, som bestämmer vad som ska städas och hur ofta, städbolaget, som ska se till att ha välutbildade städare och miljövänliga städmetoder – och de kontorsanställda.

–Arbetsgivaren bör upplysa medarbetarna om när det är städdag och vad som ingår i uppdraget. Kontorsanställda kan hjälpa städaren genom att plocka bort gosedjur, familjefoton, kaffekoppar, stenar och »falska« blommor från sina skrivbord och bokhyllor, säger Aila Laitinen. En del har otroligt mycket privat pynt på rummet.

Sladdar från datorer och modem och så stora skrivbord att städaren knappt når över dem försvårar också.

Rum bättre än landskap

Ur städsynpunkt är kontorsrum bättre än kontorslandskap, anser Aila Laitinen.

–I kontorslandskap sitter folk så tajt att städarna har svårt att komma åt mellan arbetsplatserna och det finns ofta mellanväggar av textil som samlar damm och ormbon av sladdar.

Ibland ingår rengöring av kontorsstolar i avtalet. Då sker det kanske var tredje månad.

–Vanligtvis borstar vi av dem. Helst skulle vi vilja använda dammsugare men det tycker kunderna stör för mycket, säger Aila Laitinen. Gardintvätt ryms sällan i städuppdraget.

När det gäller datorer, dammar städarna ytterhöljet och framför och bakom tangentbord. Tangentbord och skärmar ska de kontorsanställda själva rengöra.

Vill man ha sitt rum välstädat ska man också resa sig från stolen och gå ut i korridoren de kanske fem minuter städaren jobbar där.

–En del nonchalerar helt städaren, eller sitter kvar vid skrivbordet och säger »ta det du kan«. Ibland sprids en sådan mentalitet på ett kontor. Då har vår personal svårt att sköta sitt jobb. Att lösa det dilemmat kan vara knepigt, städaren kan ju inte tvinga folk att lämna rummet. Om de anställda känner städaren brukar det tas mer hänsyn.

Aila Laitinen berättar att man inom städbranschen ständigt arbetar för att hitta bättre städmetoder.

–Vi vill till exempel aldrig blöta ned golv längre. Använder man mycket vatten riskerar man att förstöra material och bakterier kan växa till sig. Dessutom är det tungarbetat för städarna. Vi har också oparfymerade rengöringsmedel med tanke på personer som har allergiska besvär, säger hon. Våra moderna metoder gör ibland att kunder inte tror att vi städat ordentligt. De tycker vi ska våttorka golv som förr och att det ska lukta rent när vi är klara, typ fräsch citrusdoft. Då gäller det att informera om varför vi städar som vi gör.

Ämnen: Arbetsmiljö
Dålig städning en hälsofara
Bristfällig städning kan medföra hälsorisker, speciellt för personer med allergi och överkänslighet. Den misstänks också bidra till symptom som irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Risken att drabbas av infektioner påverkas av faktorer som damm och dålig luftkvalitet.
En välstädad miljö har också betydelse för smittspridningen. Städningen av toaletter, dusch- och omklädningsrum och kök är extra viktig ur smittspridningssynpunkt. Stoppade stolar och soffor ska dammsugas ofta, minst en gång i veckan och gardiner tvättas regelbundet. Just textilier fungerar som reservoar för damm och allergiframkallande ämnen.

Källa: Städboken,
utgiven av Arbetsmiljöverket

Bli den första att tycka till!
FörsäkringskassanNyhetRättssäkerheten hotas när regeringen ständigt ändrar fokus i styrning av Försäkringskassan, visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen. Dagens inriktning mot minskade sjuktal har lett till mer administration och färre fysiska möten för personalen.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar skarp kritik mot Arbetsförmedlingen för att myndigheten i bara 13 av 250 handlingsplaner för arbetssökande lever upp till lagens krav.
ÖppenhetNyhetUnder en intervju frågade en bibliotekschef upprepade gånger efter journalistens källor. Efter anmälan väckte JK åtal mot tjänstepersonen, som nu dömts till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.
ArbetsmiljöverketFördjupningArbetsmiljöverket har efter en period av nedskärningar fått mer resurser att inspektera och ställa krav på svenska arbetsmiljöer. Inspektörerna ska både reda ut dramatiska händelser och uppmuntra ett systematiskt arbetsmiljö­arbete. Publikt följde ST-medlemmarna Monica Engström och Johan Allarveus på inspektioner i Skövde och Eksjö.
ArbetsmiljöNyhetFyra procent av STs medlemmar svarar ja på frågan om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Två procent uppger att de själva blivit utsatta, visar förbundets arbetsmiljöundersökning 2018.
MångfaldNyhetAndelen statsanställda med utländsk bakgrund ökar något, till knappt 19 procent förra året. Det är en ökning från år 2016, då gruppen utgjorde 18,3 procent av de statsanställda.
HögskolanNyhetDet finns väldigt lite kunskap om hur utbrett problemet med sexuella trakasserier är vid svenska högskolor och universitet, visar en forskningsöversikt från Vetenskapsrådet.
SysselsättningNyhetFör tolfte månaden i rad går arbetslösheten nedåt, redovisar Arbetsförmedlingen. I september fanns 343 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det är 17 000 färre än ett år tidigare.
A-kassanNyhetRegeringen höjer Arbetsförmedlingens anslagskredit för att täcka ökade kostnader för a-kassan. Arbetsförmedlingen får 2,2 miljarder kronor ytterligare för arbetslöshetsersättningen under 2018.
StatsförvaltningNyhetFem myndigheter har utsetts till pilotmyndigheter i Tillitsdelegationens arbete med tillitsbaserad styrning. De fem ska ingå i det som delegationen kallar Tillitsverkstaden.
POLISENNyhetBristande förankring och kommunikation som inte fungerat – det är några orsaker till att den nya polisorganisationen inte har uppnått sina mål. Det var flera av talarna på ett seminarium om den nya polisorganisationen överens om.
HögskolanNyhetVar tredje högskoleanställd som jobbar med forskning och undervisning har en tidsbegränsad anställning. Det framgår av en ny rapport som tagits fram av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket har förkortat väntetiderna för utländska studenter som söker uppehållstillstånd för studier. Den genomsnittliga väntetiden för den som söker uppehållstillstånd i ett studerandeärende är 50 dagar.
OmställningsmedelNyhetMyndigheterna avsätter årligen medel som ska gå till att öka medarbetarnas möjligheter vid omställning. Men Publikts granskning av 20 myndigheter visar att pengar samlas på hög. Mer än en halv miljard kronor ligger oanvända.
DemokratiNyhetSverige har EUs mest hållbara demokrati, medan Polen och Ungern rasar på rankningen, enligt den tyska stiftelsen Bertelsmann. Det demokratiska läget har försämrats i mer än hälften av EUs länder.
ArbetsförmedlingenNyhetDe nyanställda säger upp sig. De luttrade rycker på axlarna åt nedläggningshotet, men menar att hela situationen suger musten ur personalen. Anne Linderoth, Katarina Hokkanen Gustafsson och Ann-Christin Carlvret tror att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle ta tid. »Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt«, säger Katarina Hokkanen Gustafsson.
A-kassanNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har genomfört sin årliga granskning av a-kassornas årsredovisningar. IAF konstaterar att Byggnadsarbetarnas, Svensk handels, Fastighets och Elektrikernas har för stort eget kapital.
NaturvårdsverketNyhetDen vilthandläggare på Naturvårdsverket som utrett frågan om pilbågsjakt och samtidigt privat driver ett jaktföretag är inte jävig, enligt Naturvårdsverkets bedömning. Men på grund av uppmärksamheten väljer myndigheten ändå att byta handläggare för ärendet, skriver Altinget.
ÅklagarmyndighetenNyhetÅklagarmyndigheten i Blekinge slår larm om underbemanning, samtidigt som arbetsuppgifterna blivit fler. Resultatet blir att ärenden blir liggande, åtal försenas och vittnesmål blir inaktuella, uppger SVT.
HögskolanNyhetKina är det vanligaste ursprungslandet för gäststudenter vid svenska lärosäten, enligt Migrationsverkets statistik. Under 2017 fick 1 927 kinesiska studenter uppehållstillstånd för studier.
PensionNyhetStatens tjänstepensionsverk, SPV, och Finansinspektionen, FI, har tillsammans tagit fram en interaktiv film om hur olika händelser i livet påverkar tjänstepension från statlig anställning.
DigitaliseringNyhetI kölvattnet av it-skandalen på Transportstyrelsen föreslår Digitaliseringsrättsutredningen att straffsanktionerad tystnadsplikt införs för anställda hos leverantörer av it-tjänster till myndigheterna. Flera tunga remissinstanser ställer sig bakom förslaget.
StatsförvaltningNyhetAtt myndigheter anlitar icke auktoriserade tolkar är ett hot mot rättssäkerheten. Det anser Kammarkollegiet, som ansvarar för auktorisationen, uppger SVT.
ArbetsmiljöNyhetVilka rehabiliteringsinsatser en arbetsgivare sätter in för sina sjukskrivna medarbetare beror på vem som är sjuk. Kvinnor får insatser oftare än män och högutbildade oftare än lågutbildade, visar en studie från Linköpings universitet.
KorruptionNyhetGeneraldirektören för Statens musikverk och två högt uppsatta chefer på Statens kulturråd döms av hovrätten för mutbrott och tagande av muta. De tre har låtit sig bjudas på dyra middagar av företrädare för kulturlivet.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den så kallade oförklarade löneskillnaden minskar snabbast inom staten.
ArbetsmiljöNyhetNär företagshälsan Avonova frågat de anställda på sina anslutna arbetsplatser säger 19 av 20 att de trivs på jobbet. Siffrorna bygger på mer än 28 000 hälsoundersökningar.
SpårtrafikenNyhetDet finns inga avtalshinder för Arriva att införa kundvärdar med färre befogenheter än dagens tågvärdar, konstaterar Skånetrafiken som utrett om bolagets planer på förändringar vid Pågatågen strider mot avtalet.
SkatteverketNyhetRegeringen har föreslagit att Skatteverket ska få utvidgade möjligheter att utreda brott kopplade till myndighetens verksamhet. Nu har lagrådet lämnat sitt yttrande och anser att man bör förtydliga hur långt Skatteverkets befogenheter sträcker sig.
FörsäkringskassanNyhetDet tog mer än ett år för Försäkringskassan att utreda en persons rätt till barnbidrag i Sverige efter inflyttning från Storbritannien. En oacceptabelt lång väntetid, slår Justitieombudsmannen, JO, fast i ett beslut.
HögskolanNyhetUtbyggnaden av Ångströmlaboratoriet är den största satsning som Uppsala universitet och Akademiska hus någonsin har gjort tillsammans. 1,2 miljarder kronor ska investeras i 30 000 kvadratmeter nya lokaler.
KriminalvårdenNyhetEn av flera orsaker till Kriminalvårdens underskott är hög personalomsättning. ”Kriminalvården måste jobba på att få upp lönerna, vi ligger väldigt lågt”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
FINLANDNyhetFyra finska fackförbund tar i dag ut cirka 30 000 privatanställda i strejk. Åtgärden är en politisk protest mot regeringens planer på att försämra anställningstryggheten för anställda i småföretag, uppger Yle.
KriminalvårdenNyhetFörra året ökade antalet anmälningar om hot och våld mot anställda inom Kriminalvården. De flesta fallen handlade om en enskild klient som hotat en anställd efter att ha delgivits ett negativt besked, skriver myndigheten i en ny rapport.