Annons:
Arbetsmiljö
Ditt jobb
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Dammet hotar din hälsa

Städningen hör till det som många arbetsgivare sparar in på. Men snålandet kan hota din hälsa. En ny studie visar att kontorsstolen är en dammhärd och att gardiner och skrivbord rengörs för dåligt.
Problemet är inte att det städas för lite på våra arbetsplatser, utan att det städas fel. Alltför mycket kraft läggs på golvvård. Golven närmast skiner, men verkliga dammfällor som möbler och gardiner rengörs ofta inte alls. Inte heller hyllplan högre än en och en halv meter eller takarmaturer, och på skrivbord städas bara rena ytor, säger Göran Stridh.

Han är gästprofessor på Örebro universitetssjukhus och specialist på inneklimatets kemi och har på uppdrag av en städkonsult undersökt mängden damm i åtta nystädade kontorsmiljöer – fyra stora statliga myndigheter och fyra stora privata företag.

–Vi tittade på fem olika ställen: på golv, framför och bakom tangentbord, på hyllplan och kontorsstolar. På golv och låga hyllplan var det genomgående god städkvalitet och lite damm. Men kontorsstolarna var verkligen bedrövliga, säger han.

Får det man betalar för

Han betonar att det inte är städbolagens fel att det slarvas med rengöringen på kontor.

–Problemet har uppkommit genom att städning blivit ett besparingskonto för myndigheter och företag. Arbetsgivarna får den städning de betalar för. Skriver man inte in i avtalet att möbler och textilier ska rengöras sker det inte heller.

Göran Stridh tycker också att städaspekten bör tas med i bedömningen vid upphandling av nya kontorsmöbler. Att satsa på läderstolar kan till exempel vara en bra idé.

Han uppmanar kontorsanställda att skärskåda städningen på sina arbetsplatser och vid behov ta upp en diskussion om utökad städning med arbetsgivaren.

–Kolla din kontorsstol, stolarna i sammanträdesrummet och soffan i fikahörnet genom att slå handflatan i dem. Förmodligen virvlar det upp ett moln av damm. Det gjorde det på de kontor vi undersökte, säger Göran Stridh. Kräv att möblerna dammsugs regelbundet, det är bästa sättet att få dem rena. Fråga när gardinerna tvättades senast och titta efter om det ligger damm på hyllorna. Underlätta också för städaren när hon eller han ska utföra sitt jobb.

Smuts syns mest på golven

En av dem som utbildar personalen som städar på Sveriges kontor är Aila Laitinen på ISS Facility Services – en av jättarna i städbranschen. Hon välkomnar debatten om kontorsstädning och tycker det är viktigt att sambandet mellan bristfällig städning och hälsa klargörs. Efter att Göran Stridhs undersökning uppmärksammats i medier har hon fått många samtal från både kunder och städare som vill diskutera hur, och hur ofta, man bör städa kontor.

–För oss i städbranschen var hans rön dock ingen nyhet, säger hon. Vi vet att det finns brister i städningen och att kontorsstolar och skrivbord är smutsiga.

Att städbolag lägger så stor energi på golvvård beror på att det är golven som kunderna prioriterar. Kunderna anmärker genast på om det finns fläckar eller damm där. Damm på stolar och bord lägger de inte märke till på samma sätt.

–När en organisation eller ett företag behöver se över sina kostnader verkar det ofta vara städningen man först tittar på. Det har lett till att det städas mer sällan på kontor i dag och att vissa moment prutas bort, säger Aila Laitinen.

För att få en så bra städkvalitet som möjligt måste alla parter samarbeta. Upphandlaren av städtjänster, som bestämmer vad som ska städas och hur ofta, städbolaget, som ska se till att ha välutbildade städare och miljövänliga städmetoder – och de kontorsanställda.

–Arbetsgivaren bör upplysa medarbetarna om när det är städdag och vad som ingår i uppdraget. Kontorsanställda kan hjälpa städaren genom att plocka bort gosedjur, familjefoton, kaffekoppar, stenar och »falska« blommor från sina skrivbord och bokhyllor, säger Aila Laitinen. En del har otroligt mycket privat pynt på rummet.

Sladdar från datorer och modem och så stora skrivbord att städaren knappt når över dem försvårar också.

Rum bättre än landskap

Ur städsynpunkt är kontorsrum bättre än kontorslandskap, anser Aila Laitinen.

–I kontorslandskap sitter folk så tajt att städarna har svårt att komma åt mellan arbetsplatserna och det finns ofta mellanväggar av textil som samlar damm och ormbon av sladdar.

Ibland ingår rengöring av kontorsstolar i avtalet. Då sker det kanske var tredje månad.

–Vanligtvis borstar vi av dem. Helst skulle vi vilja använda dammsugare men det tycker kunderna stör för mycket, säger Aila Laitinen. Gardintvätt ryms sällan i städuppdraget.

När det gäller datorer, dammar städarna ytterhöljet och framför och bakom tangentbord. Tangentbord och skärmar ska de kontorsanställda själva rengöra.

Vill man ha sitt rum välstädat ska man också resa sig från stolen och gå ut i korridoren de kanske fem minuter städaren jobbar där.

–En del nonchalerar helt städaren, eller sitter kvar vid skrivbordet och säger »ta det du kan«. Ibland sprids en sådan mentalitet på ett kontor. Då har vår personal svårt att sköta sitt jobb. Att lösa det dilemmat kan vara knepigt, städaren kan ju inte tvinga folk att lämna rummet. Om de anställda känner städaren brukar det tas mer hänsyn.

Aila Laitinen berättar att man inom städbranschen ständigt arbetar för att hitta bättre städmetoder.

–Vi vill till exempel aldrig blöta ned golv längre. Använder man mycket vatten riskerar man att förstöra material och bakterier kan växa till sig. Dessutom är det tungarbetat för städarna. Vi har också oparfymerade rengöringsmedel med tanke på personer som har allergiska besvär, säger hon. Våra moderna metoder gör ibland att kunder inte tror att vi städat ordentligt. De tycker vi ska våttorka golv som förr och att det ska lukta rent när vi är klara, typ fräsch citrusdoft. Då gäller det att informera om varför vi städar som vi gör.

Ämnen: Arbetsmiljö
Dålig städning en hälsofara
Bristfällig städning kan medföra hälsorisker, speciellt för personer med allergi och överkänslighet. Den misstänks också bidra till symptom som irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Risken att drabbas av infektioner påverkas av faktorer som damm och dålig luftkvalitet.
En välstädad miljö har också betydelse för smittspridningen. Städningen av toaletter, dusch- och omklädningsrum och kök är extra viktig ur smittspridningssynpunkt. Stoppade stolar och soffor ska dammsugas ofta, minst en gång i veckan och gardiner tvättas regelbundet. Just textilier fungerar som reservoar för damm och allergiframkallande ämnen.

Källa: Städboken,
utgiven av Arbetsmiljöverket

Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.