Danmark sparar miljarder på staten

NYHET2003-11-28
Av:  Malin Bring

Den offentliga sektorn i Danmark ska bantas kraftigt. Nu väntar miljardbesparingar och uppsägningar.

Den nya borgerliga koalitionsregeringen vill spara 1,5 miljarder danska kronor för att finansiera bland annat förlängd föräldraledighet och kortare sjukhusköer. Sparplanen går under namnet ”Mer välfärd och mindre byråkrati”. Den 10 januari offentliggjorde finansminister Thor Pedersen första steget i planen.

Ett hundratal statliga nämnder och rådgivande organ läggs ned, och ytterligare omkring 200 slås ihop eller får minskade bidrag.

Bland dem som försvinner är Narkotikarådet och Kunskapscentret för jämställdhet. Miljödepartementet och Livsmedelsdepartementet drabbas hårdast av besparingarna.
Hur många statstjänstemän som kommer att beröras vill finansministern inte avslöja. Det offentliggörs först i samband med budgetpropositionen den 29 januari, då sparplanen presenteras i sin helhet.

Thommy Agerskov Thomsen, ordförande för 35 000 medlemmar i statstjänstemännens centralorganisation CO II, tycker att effekterna är svåra att bedöma.

– Många medlemmar kommer att drabbas hårt, men exakt hur många vet vi ännu inte. Situationen kompliceras av att vi är mitt uppe i avtalsförhandlingar. Det är svårt att förhandla med ett hot om massuppsägningar hängande över sig, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA