Datainspektionen godtar övervakning

BOLAGSVERKET2009-05-15

Datainspektionen har inga invändningar mot Bolagsverkets prestationsmätningar, men påpekar att övervakning i realtid bör undvikas. Det är tillåtet att använda statistiken som underlag för individuell lönesättning.

Orsaken till Datainspektionens granskning är en anmälan från Sekoklubben vid Bolagsverket. Enligt klubben finns inga rimliga skäl till att mäta de anställdas kundsamtal på individnivå. Sekoklubben påpekar också att chefer har använt sig av statistiken i samband med lönesamtalen.

Bolagsverket har uppgett att uppgifterna behövs för att planera, organisera och följa upp arbetet. Men också för att se vilka behov av kompetensutveckling som finns och som ett verktyg för lönesättningen.

Ändamål som alla är förenliga med personuppgiftslagen enligt Datainspektionen.

Sekoklubben skriver i sin anmälan att det har hänt att chefer skickar snabbmeddelanden till en anställd som pratat för länge med en kund.

Men Datainspektionen menar att övervakning i realtid är känsligare än uppföljning i efterhand och därför bör undvikas.

I beslutet påpekar man också att de anställda ska ha fått tydlig information om övervakningen och att tekniken inte ska användas på ett onödigt närgånget sätt. Myndigheten förordar att facken och arbetsgivaren hittar gemensamma lösningar i den här typen av frågor.

Nyligen presenterades en utredning om integritet i arbetslivet som bland annat behandlar den typ av övervakning som sker vid Bolagsverket. I förslaget understryks att ingrepp i integriteten bara får ske om ändamålet är berättigat och att arbetsgivaren har skyldighet att förhandla om integritetskränkande åtgärder.

Datarådet Agneta Runmarker på Datainspektionen deltog i utredningen som expert. Hennes bedömning är att den föreslagna lagen sannolikt inte skulle leda till någon annorlunda bedömning.

– Resultatet skulle bli ungefär likadant, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA