Datalagring ska ses över

EU2011-04-19

EU-kommissionen ska se över datalagringsdirektivet, sedan en granskning visat på stora skillnader i hur det tillämpas av EU-länderna.

Kommissionen har antagit en utvärderingsrapport om datalagringsdirektivet. Rapportens slutsats är att lagring av telekommunikationsuppgifter spelar en viktig roll för att skydda allmänheten från allvarlig brottslighet.

Men skillnaderna mellan medlemsstaternas lagstiftning skapar problem för leverantörer av telekommunikationstjänster. I en del av medlemsstaterna har domstolar ogiltigförklarat lagstiftningen. Sverige har ännu inte lagstiftat om direktivet – tidigare i vår tvingade en riksdagsminoritet fram en bordläggning i minst ett år.

Nu ska kommissionen se över bestämmelserna om lagring av uppgifter, i samråd med olika berörda aktörer i samhället. Översynen ska leda till ”en förbättrad rättslig ram”.

I ett pressmeddelande påpekar kommissionären Cecilia Malmström att det var lagrad teletrafik som låg bakom det stora tillslaget mot pedofiler i Operation Rescue, där 670 misstänkta medlemmar i ett internationellt pedofilnätverk identifierades:

”Vi behöver en mer proportionerlig och enhetlig strategi för hela EU i denna fråga. Jag har därför för avsikt att se över direktivet i syfte att klargöra vem som kan få tillgång till uppgifterna, vilka skäl som kan ligga till grund för sådan tillgång och vilka förfaranden som gäller.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA