Studiebesöket i Nottingham gav Margaretha Åkerholm, Jenny Lilliehöök och Anne Heikkinen Sandberg många idéer om hur de kan förbättra miljöarbetet vid Stockholms universitet.
Bild: Privat
Studiebesöket i Nottingham gav Margaretha Åkerholm, Jenny Lilliehöök och Anne Heikkinen Sandberg många idéer om hur de kan förbättra miljöarbetet vid Stockholms universitet.

De fick stöd till sin studieresa

SÅ GJORDE VI: HÖGSKOLAN2017-04-19

Tre kolleger vid Stockholms universitet tog chansen att besöka ett engelskt universitet genom programmet Erasmus Plus. Med sig hem fick de nya idéer och vidgade perspektiv.

Av:  Fatima Grönblad

Många känner till att studenter kan åka på utbyte genom EU-programmet Erasmus. Mindre känd är möjligheten för administrativ personal vid läro­säten att vidga sina vyer via programmet Eras­mus Plus.

Jenny Lilliehöök, miljökoordinator på Stockholms universitet, hörde talas om Nottingham Trent Universitys ambitiösa miljöarbete på en konferens 2008. I november gjorde hon slag i saken och ansökte om att få åka dit, tillsammans med arbetskamraterna Anne Heikkinen Sandberg och Margaretha Åkerholm.

– Det var otroligt givande, jag fick med mig många idéer om förbättringar vi kan göra hos oss, säger Jenny Lillie­höök.

Trion reste i november och visades runt på olika delar av campus av ett par av miljöavdelningens anställda.

– Vi fick se mycket av deras verksamhet under de två dagar vi var där, och de delade med sig frikostigt av hur de arbetar. Vi jobbar med lite olika saker, så vi pratade om flera områden, säger Margaretha Åkerholm, som arbetar med kemikaliesäkerhet.

Förutsättningarna skiljer sig mellan de båda universiteten, konstaterar hon. Nottingham Trent University har en hel avdelning som jobbar med miljö­frågor centralt och äger universitetsbyggnaderna själva.

– De ligger lite på en annan nivå. Men vi fick många idéer som jag hoppas att vi kan få in i vårt arbete. Framför allt gav det inspiration kring hur det kan vara.

Erasmusprogrammet för personal­utbyte gör det möjligt att besöka ett lärosäte eller annan utbildnings­organisation från två dagar upp till två månader. Utbytet kan handla om ett studie­besök, organiserad fortbildning eller att vara på plats för att följa kolleger och se hur de arbetar. Om ansökan godkänns betalar Erasmus alla omkostnader för resan, medan arbetsgivaren står för lönen.

Alejandra Pizarro Carrasco, sektionsordförande för ST på Stockholms universitet, ser programmet som en strålande möjlighet för administrativ personal.

– För dem finns annars inte samma naturliga vägar att utvecklas inom tjänsten som för lärare och forskare.

Hon skulle önska att chefer inom universitetet gjorde mer för att uppmuntra de anställda att ta vara på Eras­mus Plus, genom att informera och genom att stötta medarbetare i att frigöra tid för att kunna vara borta. Det skulle alla tjäna på, säger hon.

– Jag tror att den här typen av utbyten ger mycket, både för individen och verksamheten.

Så fungerar stödet till studieresor

  • Kontrollera om ditt lärosäte har ett avtal som gör att personalen kan delta i Erasmus Plus.
  • Du behöver få ett godkännande från din chef.
  • Ofta finns en lokal samordnare som tar emot ansökningar.
  • Det är ditt eget ansvar att hitta ett lärosäte som vill ta emot dig.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA