Annons:
Opera
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De gör sommaropera av kärlekskriget

I sommar får Ebba Witt-Brattströms roman Århundradets kärlekskrig urpremiär som opera, i Vattnäs konsertlada. Regissören Niklas Hjulström vill skildra bokens uppslitande kärleksrelation som ett drama på lika villkor mellan mannen och kvinnan.

– Alla som någon gång har levt i en relation kommer att kunna plocka upp saker ur det här och få hjälp att förstå sig själva. Jag ser kultur över huvud taget som ett slags katalog över mänskligt beteende där man hela tiden får möjlighet att utöka sina referenspunkter och möjlighetshorisonter, säger Niklas Hjulström.

Han har tidigare regisserat en hel del musikteater, men nu debuterar han som operaregissör med nyskrivna Kärlekskriget. Utöver de fyra föreställningarna i Vattnäs konsertlada, naturskönt belägen vid Orsasjön i Dalarna, väntar ytterligare sex föreställningar på Västmanlands teater i Västerås, där Niklas Hjulström är teaterchef.

Framför allt är det bokens ämne som taggar i gång honom, snarare än opera­formen.

– Jag tycker boken är otroligt rolig och att Ebba fångar böljandet i en rela­tion. Vid första läsningen kändes det som att det var ett enda långt och ensidigt anklagelsetal, men ju fler gånger jag läste den, desto fler referenser kunde jag hitta till mitt eget liv.

I boken får vi möta Hon och Han: En kvinna som är feminist, medveten, bildad. Och en »kulturman« som hävdar att det enda en kvinna egentligen kan kräva är att mannen kommer hem på kvällarna och avstår från att vara otrogen. Hennes tal om kvinnoförtryck tycker Han är nys. Han är bitvis självförhärligande och uppblåst. Men där finns också repliker som väcker förståelse och sympati för honom, menar Niklas Hjulström.

– Det finns många repliker som mannen säger som jag skulle kunna säga själv. I en passage pratar han till exempel om den sexuella makt som kvinnor har… första gången jag läste det tänkte jag: Gud, vad han snackar skit. Men jag kan känna igen det. Vi män får ofta bära epitetet att vara den starkare, när vi i själva verket ofta upplever oss själva som extremt svaga. Vi är både och. Styrkan är ett sätt att hantera vår svaghet. Och där tycker jag att Ebba skapar en komplexitet och en ambivalens hos mannen som är intressant.

Ebba Witt-Brattström skrev romanen efter sin skilsmässa från Horace Engdahl. Hon har hela tiden värjt sig mot en självbiografisk läsning av boken, betonat att det är fiktion.

Niklas Hjulström tror inte att det finns någon risk att kulturfernissan, som paret i boken har, tar udden av allmän­giltigheten i deras relation. Han ser kvinnan i boken som svårt med­beroende.

– Och det ser man väl lika ofta, om inte ännu oftare, utanför kulturkretsar.

Trots all sin klarsyn väljer ändå denna kvinna att stanna kvar hos en man som till och med misshandlar henne. Varför? Det tycker Niklas Hjulström är den största frågan i hela dramat.

Under våren har Århundradets kärleks­­krig spelats som teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – en fysisk föreställning som tar ut svängarna, där bokens enda par har utökats till tre.

Niklas Hjulström går åt det motsatta hållet, mot naturalism, både vad gäller scenografi och tidsaspekt. Första­ akten – som leder fram till att Hon tar ett slags beslut – utspelar sig några timmar under samma dygn, andra akten några månader senare, i samma lägenhet. Då får publiken se efterräkningarna av hennes beslut. Det har dessutom tillkommit en roll, utöver Anna Larssons Hon och Lars Arvidsons Han. Niklas Hjulström har lagt till rollen Ivona, en städerska som gestaltas av Amelia Jakobsson. Ivona blir ett slags referenspunkt och ställföre­trädande publik, ett lackmuspapper, och hon för också in ett klassperspektiv.

Niklas Hjulström tycker att boken passar utmärkt som opera, inte minst för dess struktur, med de korta, lyriska meningarna.

Ebba Witt-Brattström själv, som älskat opera sedan barnsben, lyfter fram en annan aspekt:

– Ämnet är synnerligen lämpligt, efter­som operan är den konstform som mest handlar om stark, inte sällan förbjuden eller sviken, kärlek. Opera låter kvinnan sjunga ut sin lidelse och smärta, vilket hon inte alltid fått – och får – i samhället. Samtidigt som männen får visa ett större känsloregister och faktiskt ofta ångrar sina svek mot kvinnorna! Var hittar du det annars?

Ebba Witt-Brattström konstaterar att hennes roman är »typ en buljongtärning« av klassiska operateman som sorg, smärta och förtvivlat hopp om kärlek, respekt och förståelse.

– Kusligt nog är det ju tusentals, och inte bara kvinnor, som känner igen sig. Detta måste vi börja tala om. Liksom om våldet, det psykiska och fysiska, som män kan ta till för att trycka ned sina älskade. Att det är så utbrett är en skandal i det så kallade jämställdhetsparadiset Sverige.

Några andra scener för sommarteater
  • Skillinge Teater, Simrishamn: Peer Gynt av Henrik Ibsen i regi av Nils Peder Holm. Premiär 23 juni.
  • Krusenstiernska gården, Kalmar: Flaggan i topp. Adde Malmberg står för bearbetning och regi. Bland skåde­spelarna finns Robert Gustafsson och Allan Svensson. Premiär 29 juni.
  • Romateatern, Gotland: En vintersaga av William Shakespeare i regi av Maria Åberg. Premiär 27 juni.
  • Gunnebo sommarteater, Mölndal: Spanska flugan, av Franz Arnold och Ernst Bach med bland andra Sven Melander. Premiär 5 juli.
  • Scenkonst Sörmland, Nynäs slott: Laina och fåglarna av Susanna Alakoski i regi av Michaela Granit. Premiär 29 juni.
  • Västanå Teater, Sunne: Charlotte Löwensköld, efter Selma Lagerlöfs roman, i regi av Leif Stinnerbom. Premiär 24 juni.
  • Kulturhuset Parkteatern, Stockholm: Program finns här.
Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.