Annons:
Opera
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De gör sommaropera av kärlekskriget

I sommar får Ebba Witt-Brattströms roman Århundradets kärlekskrig urpremiär som opera, i Vattnäs konsertlada. Regissören Niklas Hjulström vill skildra bokens uppslitande kärleksrelation som ett drama på lika villkor mellan mannen och kvinnan.

– Alla som någon gång har levt i en relation kommer att kunna plocka upp saker ur det här och få hjälp att förstå sig själva. Jag ser kultur över huvud taget som ett slags katalog över mänskligt beteende där man hela tiden får möjlighet att utöka sina referenspunkter och möjlighetshorisonter, säger Niklas Hjulström.

Han har tidigare regisserat en hel del musikteater, men nu debuterar han som operaregissör med nyskrivna Kärlekskriget. Utöver de fyra föreställningarna i Vattnäs konsertlada, naturskönt belägen vid Orsasjön i Dalarna, väntar ytterligare sex föreställningar på Västmanlands teater i Västerås, där Niklas Hjulström är teaterchef.

Framför allt är det bokens ämne som taggar i gång honom, snarare än opera­formen.

– Jag tycker boken är otroligt rolig och att Ebba fångar böljandet i en rela­tion. Vid första läsningen kändes det som att det var ett enda långt och ensidigt anklagelsetal, men ju fler gånger jag läste den, desto fler referenser kunde jag hitta till mitt eget liv.

I boken får vi möta Hon och Han: En kvinna som är feminist, medveten, bildad. Och en »kulturman« som hävdar att det enda en kvinna egentligen kan kräva är att mannen kommer hem på kvällarna och avstår från att vara otrogen. Hennes tal om kvinnoförtryck tycker Han är nys. Han är bitvis självförhärligande och uppblåst. Men där finns också repliker som väcker förståelse och sympati för honom, menar Niklas Hjulström.

– Det finns många repliker som mannen säger som jag skulle kunna säga själv. I en passage pratar han till exempel om den sexuella makt som kvinnor har… första gången jag läste det tänkte jag: Gud, vad han snackar skit. Men jag kan känna igen det. Vi män får ofta bära epitetet att vara den starkare, när vi i själva verket ofta upplever oss själva som extremt svaga. Vi är både och. Styrkan är ett sätt att hantera vår svaghet. Och där tycker jag att Ebba skapar en komplexitet och en ambivalens hos mannen som är intressant.

Ebba Witt-Brattström skrev romanen efter sin skilsmässa från Horace Engdahl. Hon har hela tiden värjt sig mot en självbiografisk läsning av boken, betonat att det är fiktion.

Niklas Hjulström tror inte att det finns någon risk att kulturfernissan, som paret i boken har, tar udden av allmän­giltigheten i deras relation. Han ser kvinnan i boken som svårt med­beroende.

– Och det ser man väl lika ofta, om inte ännu oftare, utanför kulturkretsar.

Trots all sin klarsyn väljer ändå denna kvinna att stanna kvar hos en man som till och med misshandlar henne. Varför? Det tycker Niklas Hjulström är den största frågan i hela dramat.

Under våren har Århundradets kärleks­­krig spelats som teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – en fysisk föreställning som tar ut svängarna, där bokens enda par har utökats till tre.

Niklas Hjulström går åt det motsatta hållet, mot naturalism, både vad gäller scenografi och tidsaspekt. Första­ akten – som leder fram till att Hon tar ett slags beslut – utspelar sig några timmar under samma dygn, andra akten några månader senare, i samma lägenhet. Då får publiken se efterräkningarna av hennes beslut. Det har dessutom tillkommit en roll, utöver Anna Larssons Hon och Lars Arvidsons Han. Niklas Hjulström har lagt till rollen Ivona, en städerska som gestaltas av Amelia Jakobsson. Ivona blir ett slags referenspunkt och ställföre­trädande publik, ett lackmuspapper, och hon för också in ett klassperspektiv.

Niklas Hjulström tycker att boken passar utmärkt som opera, inte minst för dess struktur, med de korta, lyriska meningarna.

Ebba Witt-Brattström själv, som älskat opera sedan barnsben, lyfter fram en annan aspekt:

– Ämnet är synnerligen lämpligt, efter­som operan är den konstform som mest handlar om stark, inte sällan förbjuden eller sviken, kärlek. Opera låter kvinnan sjunga ut sin lidelse och smärta, vilket hon inte alltid fått – och får – i samhället. Samtidigt som männen får visa ett större känsloregister och faktiskt ofta ångrar sina svek mot kvinnorna! Var hittar du det annars?

Ebba Witt-Brattström konstaterar att hennes roman är »typ en buljongtärning« av klassiska operateman som sorg, smärta och förtvivlat hopp om kärlek, respekt och förståelse.

– Kusligt nog är det ju tusentals, och inte bara kvinnor, som känner igen sig. Detta måste vi börja tala om. Liksom om våldet, det psykiska och fysiska, som män kan ta till för att trycka ned sina älskade. Att det är så utbrett är en skandal i det så kallade jämställdhetsparadiset Sverige.

Några andra scener för sommarteater
  • Skillinge Teater, Simrishamn: Peer Gynt av Henrik Ibsen i regi av Nils Peder Holm. Premiär 23 juni.
  • Krusenstiernska gården, Kalmar: Flaggan i topp. Adde Malmberg står för bearbetning och regi. Bland skåde­spelarna finns Robert Gustafsson och Allan Svensson. Premiär 29 juni.
  • Romateatern, Gotland: En vintersaga av William Shakespeare i regi av Maria Åberg. Premiär 27 juni.
  • Gunnebo sommarteater, Mölndal: Spanska flugan, av Franz Arnold och Ernst Bach med bland andra Sven Melander. Premiär 5 juli.
  • Scenkonst Sörmland, Nynäs slott: Laina och fåglarna av Susanna Alakoski i regi av Michaela Granit. Premiär 29 juni.
  • Västanå Teater, Sunne: Charlotte Löwensköld, efter Selma Lagerlöfs roman, i regi av Leif Stinnerbom. Premiär 24 juni.
  • Kulturhuset Parkteatern, Stockholm: Program finns här.
Bli den första att tycka till!
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.
ArbetsförmedlingenNyhetYlva Johansson har nominerats till posten som Sveriges EU-kommissionär och kommer med stor sannolikhet att lämna jobbet som arbetsmarknadsminister. Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmdlingen, säger till Publikt att han hoppas att tillsättningen av en ny minister ska gå fort.
ArbetsmarknadNyhetTvå av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.
FörsäkringskassanNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
MigrationsverketNyhetFör ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att följa upp och utvärdera den reform om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete som trädde i kraft 1 juli 2018.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina medlemsförsäkringar när förbundet nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare, enligt ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.