Susanna Westerlund, Daniel Granath och de andra anställda på Statens tjänstepensionsverk kan nå sin pensionsinformation via myndighetens intranät. »Det är så enkelt, man måste inte ha sin e-legitimation, bank-id eller en kod«, säger Susanna Westerlund.
Bild: Maria Eilertsen
Susanna Westerlund, Daniel Granath och de andra anställda på Statens tjänstepensionsverk kan nå sin pensionsinformation via myndighetens intranät. »Det är så enkelt, man måste inte ha sin e-legitimation, bank-id eller en kod«, säger Susanna Westerlund.

De kan kolla sin pension på intranätet

SÅ GJORDE VI: SPV2016-05-25

Sedan i maj förra året kan anställda på Statens tjänste­pensionsverk, SPV, ta del av sina pensionsuppgifter via myndighetens intranät. »Det är lättillgängligt och går snabbt«, säger ST-medlemmen Susanna Westerlund. 

På webbplatsen minpension.se kan alla som har tjänat in pengar till sin pension logga in och få en helhetsbild av sin framtida pension. Sajten är ett sam­arbete mellan staten och pensions­bolagen med syftet att underlätta för den som vill ta del av sin pensions­information.

I ett pilotprojekt har SPVs anställda fått testa att ha en direktlänk till sina sidor på minpension.se via myndig­hetens intranät.

– Det är så enkelt, man måste inte ha sin e-legitimation, bank-id eller en kod till hands utan det är bara att klicka på en knapp och så är man inne, säger Susanna Westerlund, som arbetar på SPVs kundservice.

För henne är det även en hjälp i arbe­tet eftersom kundtjänsten får många frågor om hur man hittar på minpension.se och hon lätt kan lotsa dem vidare.

– Jag märker att det är ett hinder för många att de behöver logga in. Man kanske inte har e-legitimation alls eller inte har den just där man är. Det är praktiskt att ha tillgång via jobbet.

För dem som närmar sig pension kan möjligheten vara särskilt värdefull, tror hon.

– Då kan man behöva gå in lite ofta­re för att bli lite hemma på det och för att göra prognoser med olika förutsättningar. Det finns ju en uppsjö av möjligheter.

Daniel Granath, ordförande för ST inom SPV, har bara hört positiva reak­tioner från medarbetarna. Visserligen är anställda inom SPV mer vana vid pensionsfrågor än andra, men han tycker att alla sätt som förenklar för människor att ta del av information om sin pension är bra.

– Det är lättare att gå in via intra­nätet än att komma på att göra det via minpension.se, säger han.

Enligt Åsa Lindström, chef för enheten för förmånsreglering på SPV, visar en utvärdering att försöket har fallit väl ut.

– Tre fjärdedelar av dem som använt tjänsten upplevde att det var enklare eller väsentligt mycket enklare att få en samlad bild av sin pension.

Hon betonar att det också är bra för arbetsgivaren att lyfta fram informationen, eftersom medarbetarna blir uppmärksammade på tjänstepensionens betydelse.

SPVs ingång via intranätet ligger under rubriken »Anställningsförmåner«.

– Tjänstepensionen är en förmån som finns tack vare kollektivavtal. Att lyfta fram den gör oss attraktivare som arbetsgivare, säger Åsa Lindström.

Tanken är att sprida idén vidare till andra arbetsplatser, både offentliga och inom näringslivet, berättar hon:

– Min förhoppning är att vi i sam­arbete med minpension.se ska kunna erbjuda andra myndigheter den här möjligheten i slutet av året.

ÄMNEN:

Pensioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA