De kan skapa facklig historia

LEDARE2003-12-17
Av:  Jan-Åke Porseryd

De första veckorna i december månad kan bli historiska för fackföreningsrörelsen.

Då ska nämligen de fyra förbunden i Trio-projektet ta sina första beslut i bildandet av ett nytt storfack.

Det nya förbundet blir störst inom tjänstemannarörelsen och näst störst på den svenska arbetsmarknaden.

Med nära 450 000 medlemmar anställda i tjänste- och servicesektorn i staten, kommunerna och det privata näringslivet kommer det att kunna spela en inflytelserik roll i samhällsdebatten.

Den 6–7 december samlas STs extrakongress på Foresta i Lidingö för att ta ställning.

129 röstande ombud ska säga sitt om förbundssammanslagningen. För ett ja-beslut fordras 2/3-dels majoritet eller 86 röster. Allt talar för att det finns en stor majoritet inom ST för det nya förbundet. Det är väl egentligen bara ST-Skatt som markerat ett tydligt motstånd. Ytterligare skeptiker finns naturligtvis, men allt annat än ett tillstyrkande från STs extrakongress vore en stor överraskning.

Även i SKTF (extra förbundsmöte 7–8 december) och Försäkringsanställdas förbund FF (extra förbundsfullmäktige 11 december) finns ett grundmurat stöd till förmån för storförbundet.

Däremot råder fortfarande oklarhet vad gäller inställningen hos ombuden på HTFs extra förbundsråd den 5–6 december. När HTF-styrelsen tog ställning till beslutsförslagen var styrelsen kraftigt splittrad. Sex röster för och fem emot.

Ett ja från HTF-rådet, som sammanträder före de andra förbunden, betyder att projektet i högsta grad lever vidare. Ett andra beslutstillfälle kommer då den 13–14 juni nästa år och det nya förbundet ska kunna starta den 1 januari 2003.

Inom ST har diskussionen pågått i flera år om förbundets framtida roll. Bantning och avknoppning av de statliga verksamheterna har successivt minskat STs medlemstal och en tätare samverkan med andra förbund har setts som nödvändig.

I juni 1999 tog STs dåvarande ordförande Lisbeth Eklund och HTF-basen Holger Eriksson initiativ till överläggningar om idén att skapa ett nytt stort tjänstemannaförbund i Sverige. På hösten samma år anslöt sig SKTF och senare FF.

Kritik mot Trio-projektet har hela tiden funnits på olika håll inom ST och finns, som nämnts ovan, fortfarande (exempel på kritiker är Peter Bylund, som gör ett debattinlägg på sid 28).

Många av de kritiska inläggen har förmedlat en syn om att det nya storförbundet skulle svika ST-medlemmarna, att det skulle bli en sämre facklig verksamhet för dem.

Vad skeptikerna tycks ha glömt bort är att ett nytt förbund tvärtom får ökade resurser, som kommer medlemmarna tillgodo.

Man ska också komma ihåg att det i ett nytt Trio-förbund handlar om samma fackliga uppdrag som i dag. Ett uppdrag där begrepp som enighet, rättvisa, solidaritet och välfärd står i högsätet.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA