De orimliga chefslönerna

DEBATT: INSÄNT2003-07-29

En önskvärd VDN-märkning av börsen kunde visa minus- och pluspoäng.

Av:  Lars Hillborg

Minus för slöseri med vinstpengar till anställda direktörer och plus för god miljöanpassning av företaget. Plus för bra aktieutdelning, minus när en del arbetstillfällen flyttas utomlands osv.

Tänk om det med statistik går att visa på ett direkt samband mellan överdrivna löneförmåner på börsen och den offentliga sektorns lönesättningar för sina chefer med följden att det blir mindre och mindre kvar till sjukvård, skola, polis och daghem mm. Då måste börsens lönesättningar konkurrensutsättas.

Blir motargumentet ”vi måste gå varligt fram, annars är risken stor att företagen flyttar utomlands”, då är alternativet att en VDN-märkning av börserna görs internationellt via Internet.

För övrigt borde det gå att locka företag och arbetstillfällen till Sverige med en mängd förmåner, bara den fria konkurrensen inte sätts ur spel. Detta sker i Sverige i dag när den offentliga sektorn utarmas på pengar genom en stollig miljonrullning till chefer på börsen och chefslöner i den offentliga sektorn, som följer efter.

Varför ska man spara i en börs, där den högst betalde i USA har 2,5 miljarder kronor om året = en miljon kronor i timmen, och i Sverige en pension på 200 miljoner kronor om året = 547 000 kronor om dagen.

Här borde börsen kunna konkurrensutsättas genom att pensionsspararna ges chansen att plocka bort ett företag ur en fond, men detta har våra politiker inte tänkt på.

Blir det inte valfrihet i pensionssparandet och en bättre konkurrens genom VDN-märkning av börsen återstår bara en fredlig revolution, nämligen genom att gå och rösta bort nuvarande styre. Med ett alternativ för oss pensionssparare slipper vi rösta blankt vi nästa val.

Det bästa vore kanske om pensionspengarna förvaltades av ekonomer, t ex placerades i räntefonder med tanke på riskerna med börsen! Men ett medbestämmande över börsen är också en demokratisk framgång.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA