De siktar på nytt förbund år 2003  

TRIO2003-12-15

Arbetet med att bilda ett nytt fackförbund inom tjänstesektorn tar full fart. Frågan ska nu förankras i de fyra förbunden.

Av:  Jan-Åke Porseryd

I början av februari enades styrelserna i de fyra förbunden – ST, SKTF, HTF och Försäkringsanställdas Förbund FF – i Bålsta utanför Stockholm om att anta en rapport som grovt beskriver hur det nya förbundet ska byggas upp.
Det nya storförbundet får cirka 440 000 medlemmar och blir därmed störst inom TCO och näst störst på svensk arbetsmarknad.
Kongressen med 350 ledamöter blir förbundets högsta beslutande organ och väljer förbundsstyrelse.

Ombud till kongressen väljs av förbundets avdelningar, som blir av två slag – regionavdelningar och arbetsplatsanknutna avdelningar.
Vad som inte är helt utklarat är det blivande förbundets ekonomi. Förbunden har i dag olika avgiftssystem och idén om att ingen medlem ska få höjd avgift medför minskade intäkter.
De ekonomiska förutsättningarna ska nu utredas ytterligare och senast den 27 april ska ett nytt ekonomiskt underlag presenteras för styrelserna.

Fortfarande är arbetsnamnet för projektet TriO, trots att fyra förbund numera ingår. Att hitta ett nytt namn för projektet, och även för det nya förbundet, står därför högt på dagordningen.
Inom ST genomförs i vår ett rådslag, där frågan förs ut i en bred diskussion i STs avdelningar. En liknande process sker i de övriga förbunden.
I ett brev till ST-avdelningarna skriver Annette Carnhede, STs ordförande: ”Styrelserna är säkra på att alla förslag är genomförbara. Däremot är inte alla förslagen de allena saliggörande, utan tvärtom finns det en övertygelse om att de kan förbättras och förändras under den process som nu följer i en bred diskussion med medlemmar och förtroendevalda i förbunden.”

I slutet av september ska de fyra styrelserna ta ställning till om frågan ska föras vidare till de beslutande församlingarna (i STs fall extrakongress).
Säger styrelserna då ja – och det avgörs till stor del av utgången av vårens diskussioner – fattas ett första beslut av respektive i förbund under november–december i år.
Ett andra beslutstillfälle (för ST ännu en extrakongress) och en konstituerande kongress för det nya förbundet genomförs under 2002.
Senast den 1 januari 2003 är det nya förbundet bildat, enligt den tidplan som för närvarande gäller för projektet.

SKTF störst

Av förbunden i TriO-projektet är SKTF störst med 180 000 medlemmar. HTF har 160 000, ST 86 000 och Försäkringsanställdas Förbund FF 17 000 medlemmar. Siffrorna är avrundade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA