Trots oron i Tchad kämpar de fackligt aktiva Fatimé Aniyéré och Amina Hogressem för högre löner och bättre levnadsvillkor. FOTO: KRISTOFER SAMUELSSON
Trots oron i Tchad kämpar de fackligt aktiva Fatimé Aniyéré och Amina Hogressem för högre löner och bättre levnadsvillkor. FOTO: KRISTOFER SAMUELSSON

De trotsar våld och fattigdom

FÖRDJUPNING: TCHAD2009-11-24

I Tchad finns olja, men den byts mot vapen. Lite eller inget kommer befolkningen till del, och facket ställer krav på högre löner och sänkta levnadskostnader.

Ökenlandet Tchad ligger på plats 175 av 182 i FNs utvecklingsrankning Human Development Index. Under 1990-talet krympte den offentliga sektorn på grund av krav från internationella långivare. Möjligheterna för människor med utbildning försämrades.

– Sedan dess har situationen mildrats något, men många väntar fortfarande på jobb. Och i den privata sektorn är fattigdomen utbredd, säger Fatimé Aniyéré från Syname, ett fackförbund för statsanställda.

Oljepengar når inte folket

För sex år sedan startade exploateringen av Tchads olje­reserver, men enligt en oberoende undersökning som gjordes nyligen har folket inte fått del av oljepengarna. Den låga levnadsstandarden är i fokus för det fackliga arbetet.

– Första maj presenterade facket en lista med 41 krav, bland annat om reducerade levnadskostnader, höjda löner och högre pensioner, berättar Fatimé Aniyérés fackliga kollega Amina Hongressem.

Ett annat fackligt krav är att förbättra tillgången på kol.

– Plötsligt fanns ingen kol att få tag på, och det använder kvinnorna till matlagning, säger Amina Hongressem. Alternativet, gas, är också svårt att hitta, och då återstår ved. Det tar mycket tid för kvinnorna att samla ved.

Decennier av inbördeskrig

Tchad har en våldsam historia, med decennier av inbördeskrig. Tchad påverkas också av konflikten i grannlandet Sudan, och för närvarande finns omkring en miljon flyktingar och internflyktingar i landet. Det politiska läget är fortfarande instabilt, berättar de fackliga företrädarna. Två veckor innan vi träffas blev en facklig ledare skjuten och nästan dödad, och en aktivist för mänskliga rättigheter var nära att dö efter beskjutning tidigare under hösten.

– Man vet inte alltid vilka det är, om det är regeringens trupper eller rebellernas.

Ett annat problem är att det stora, oberoende fackförbundet för statsanställda fått se sitt inflytande minskat. Visserligen är facket accepterat och har kunnat delta i beslutsprocesserna på ministerierna, men regeringen har nu valt att föra dialog med ett mindre, regeringsvänligt fackförbund.

– De har nästan inga medlemmar. Men folk vet hur det är! kommenterar Amina Hongressem.

Långt från jämställdhet

Staten är formellt jämställd, men enligt Amina Hongressem och Fatimé Aniyéré finns mycket fördomar och brist på tillit till kvinnorna. Än svårare är det för kvinnor på landsbygden. Alla får bruka jorden, men bara män får äga den.

– Om mannen dör ärvs marken av sönerna. Modern och döttrarna kanske inte ens får bo kvar, berättar Fatimé Aniyéré.

Men många män har dött i krig i Tchad, och då kan änkan ta över en verksamhet. Det finns små kooperativ som fungerar som bank och ger mindre lån utan ränta, men större lån är svåra att få.

Svårigheter för kvinnor

Kvinnor förvärvsarbetar i allt större utsträckning. En svårighet för dem är att män inte deltar i hushållsarbetet.

– Det hindrar kvinnors utveckling, säger Fatimé Aniyéré. Om en man arbetar hemma säger vissa att den mannen är slut, att kvinnan kontrollerar honom.

De båda kvinnorna har en dotter och en son vardera. De försöker uppmuntra sina barn att utvecklas till fria och medvetna människor.

– Jag säger till min dotter att hon måste kunna försvara sig, studera och kunna säga nej till en bror eller en make, säger Fatimé Aniyéré.

– Och jag ger fackets alla broschyrer till mina barn och uppmanar dem att gå med, tillägger Amina Hongressem. »Kampen vi för är för er.«

ST i Västafrika

Några av världens fattigaste länder finns i Västafrika. ST samarbetar med den fackliga rörelsen, som måste kämpa på flera fronter: för demokrati, för högre levnadsstandard och mot det patriarkala förtrycket av kvinnor.

Tchad

  • Yta: 1 284 000 kvadrat­kilometer (ungefär som Sverige, Norge, Danmark och Finland tillsammans).
  • Folkmängd: 10,3 miljoner.
  • Huvudstad: N’Djamena, 730 000 invånare.
  • Geografi: Landet är tropiskt i söder och öken i norr.
  • Naturtillgångar: Olja.
  • Levnadsstandard: Plats 175 av 182 i FNs index över utveckling och välfärd.
  • Medellivslängd: 48,6 år.
  • Läskunnighet: 31,8 procent av den vuxna befolkningen.
  • Statligt anställda: Den statliga sektorn har omkring 20 000 anställda, varav cirka 12 000 är med i en fackförening.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA