Dekadens lagom för hängmattan

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-16
Av:  Sanna Töringe

Sensommarkvällar kan man titta på månen, spela canasta eller läsa gamla böcker från sommarbokhyllan. Om man inte har en sådan, fylld av gamla deckare och klassiker, så kan man gå in i närmaste bokhandel och köpa sig några som är nyutgivna.
Själv har jag i sommar gett mig hän i omläsningar. Francoise Sagans Bonjour tristesse slängde jag ifrån mig med ett småleende fast något uttråkad. Men jag läste den i alla fall till slut och uppskattade fortfarande den fräschhet som en gång gjorde den så berömd.
Det är roligt att läsa en välskriven tidsskildring om 50-talet och speciellt roligt är att läsa om de rika vid franska rivieran.
Natten är ljuv av F Scott Fitzgerald är ett mästerverk som utspelar sig i samma miljö, fast på 30-talet. Det är en sorglig kärleksskildring som berättar om en enkel liten otrohet där varje steg får konsekvenser långt fram i tiden.

Författaren själv, en cynisk amerikan i Europa, levde samma hetsiga och lyxiga liv som han skildrar i sina böcker. Det ljuva livet smulas sönder och till slut finns bara alkoholism och fettvalkar kvar på Medelhavets fashionabla stränder.
Då är det svalkande att få flytta till 1920-talets Oxford för att ta små avstickare till lantegendomarna runt omkring. I En förlorad värld skildrar Evelyn Waugh överklassens förfall och han gör det minst lika skickligt som Fitzgerald.
Det är mellankrigstid med skandaler och kittlande dekadens. En härlig litterär period som man länge kan uppehålla sig i. Evelyn Waugh är en granskare utan förbarmande som beskriver sina människor utan att försköna dem med annat än pengar och puder.
Maigret i Paris av Georges Simenon ingår i en serie nyutgivna kriminalklassiker. Den store för oss längs Paris fuktiga gator in på värmande barer. Vi får hänga över hans axel medan han spionerar på skurkar och uppleva att till och med mördarna är mänskliga.

Det är underbart. Eftersom jag njutit av Simenon under sommarens hetaste dagar så minns jag särskilt den glödgande kaminen i tjänsterummet på Quai des Orfèvres.
Vad jag däremot inte minns är hur jag tog mig igenom Mord i barm av Helena Poloni eller Kjerstin Göransson-Ljungmans 27 sekundmeter, snö. Min första impuls var att skratta, min andra att gäspa när jag började läsa dessa båda gamla detektivromaner. Men jag kan inse att det finns deckarentusiaster som klarar vad som helst.

Böcker:

Francoise Sagan: Bonjour tristesse (Översättning: Lily
Vallqvist)

F Scott Fitzgerald: Natten är ljuv (Översättning:
Arne Hägglund)

Evelyn Waugh: En förlorad värld (Översättning:
Margaretha Odelberg)

Georges Simenon: Maigret i Paris (Översättning Gunnel
Vallqvist)

Helena Poloni: Mord i barm

Kjerstin Göransson-Ljungman: 27 sekundmeter, snö

Alla utgivna på Albert Bonniers förlag.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA