"Del av Luftfartsverket bör bolagiseras"

LUFTFARTSVERKET2012-04-16

Luftfartsverket bör senast 2015 bilda dotterbolag för de konkurrensutsatta delarna av sin verksamhet. Det anser Jonas Bjelfvenstam som i dag lämnade en utredning till regeringen.

Hela Luftfartsverket, i dagsläget ett affärsverk, lämpar sig inte att omvandla till ett statligt ägt aktiebolag. Däremot bör de delar av verksamheten som redan är konkurrensutsatta bolagiseras. Det anser Jonas Bjelfvenstam, som varit regeringens utredare i Flygtrafiktjänstutredningen.
I dag, måndag, lämnade utredningen betänkandet ”Färdplan för framtiden – en utvecklad flygtrafiktjänst” till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Den konkurrensutsatta verksamheten bör separeras ekonomiskt, styrningsmässigt och organisatoriskt från resten av Luftfartverket, föreslår utredaren.
Det betyder att främst den lokala flygtrafikledningstjänsten, flygledarens arbete i tornet, bör placeras i ett dotterbolag helägt av Luftfartsverket. Det bör ske senast till 2015, anser Jonas Bjelfvenstam.
ST inom Luftfartsverket håller inte med utredaren i alla delar av betänkandet.
– Man behöver inte gå så långt att man bolagiserar. Det räcker om de konkurrensutsatta delarna ligger i egna resultatenheter, vilket utredaren föreslår som steg ett, säger Peter Lennartsson, ordförande för ST inom Luftfartsverket.
En bolagisering riskerar att leda till mindre offentlig insyn. I nästa steg kan den leda till sämre avtal för de anställda, befarar ST.
Utredningen slår fast att andra delar av Luftfartsverkets åtaganden, flygtrafiktjänst i det övre luftrummet, militär flygledning, beredskapsplanering samt forskning och utveckling, inte bör läggas i bolag.
Utredningen föreslår också att Luftfartverket bör få fritt svängrum att bilda dotterbolag utomlands för att kunna konkurrera på lika villkor med andra aktörer.
Utredningen pekar även på behovet av en tydligare ordning för vem som har befogenhet att ge flygledare lokal behörighet på enskilda flygplatser. Jonas Bjelfvenstam anser att Transportstyrelsen bör ta fram ett förslag till ny lagstiftning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA