Den goda arbetsplatsen

LEDARE2008-12-16

Missnöje och missförhållanden på en arbetsplats är signaler som måste tas på allvar. Bara medarbetare som känner delaktighet och vågar yttra sig kan bidra till nytänkande och utveckling.

Det är snudd på en självklarhet: Stelbenta hierarkier och tysta arbetsplatser främjar inte nytänkande och engagemang från medarbetarna. För att vilja bidra till att utveckla sin arbetsplats krävs att man upplever att det finns en öppenhet för förändring och att ens synpunkter möts med respekt och intresse. Det fordrar i sin tur ett gott ledarskap som sörjer för att det är högt i tak och att allas kompetens tas tillvara.

Just på myndigheter borde ett sådant förhållningssätt vara särskilt självklart. Rätten för deras anställda att fritt yttra sig på och om jobbet är skyddad i lagen. Öppenhet och en noggrann tillsyn ska sörja för att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt.

Därför är det extra anmärkningsvärt när det inte fungerar. När anställda inte vågar föra fram kritik samtidigt som arbetsmiljöenkäter visar på ett brett missnöje. När lagandan vissnar och utvecklingen går i stå. När det misshushålls med mänskliga resurser.

Tyvärr finns åtskilliga sådana problemarbetsplatser. ST Press har i de senaste numren bland annat berättat om oroväckande resultat i medarbetar­undersökningar på Migrationsverket. Och flera anställda vid Försäkrings­kassan har vittnat om oro och missnöje på våra debattsidor – men få har vågat skriva under eget namn.

Förhoppningsvis kan uppmärksamhet i ST Press och andra medier tjäna som en väckarklocka i sådana situationer.

Kanske behövs en extra ljudlig larmsignal inom polisen. Bara det senaste avslöjandet, om hur polischefer beordrat anställda att göra så många utandningsprov som möjligt men ta fast så få rattfulla som möjligt, är ett allvarligt sjukdomstecken. I praktiken uppmanar chefer inom staten till ett omfattande slöseri med skattepengar utan att någon reagerar nämnvärt. Ansvarstagandet tycks brista på många håll. Det är inte särskilt långsökt att förklara det med en ålderdomligt hierarkisk struktur där viljan att ta ansvar kvävs.

Problemet har förstärkts av politikernas klåfingrighet. När fler poliser blivit en symbolfråga, samtidigt som resurserna är fortsatt knappa, riskerar civilanställda med viktiga arbetsuppgifter att förlora jobbet. Upplevelsen blir lätt att medarbetarna delas in i ett a- och ett b-lag.

Politikerna borde fokusera på polisens resultat i stället för att detaljstyra. Samtidigt måste man också inom organisationen göra allt man kan för att behandla sin personal rättvist. Förslagen från Rikspolisstyrelsens utredare om att utvidga de civila utredarnas befogen­heter är ett steg i rätt riktning. Som ST-avdelningen fört fram borde det gå att gå ännu längre.

Också samtalsklimatet behöver förbättras. Polisens arbete med en gemensam värdegrund kan vara en början, men det behövs fler och mer kraftfulla åtgärder. 

De flesta organisationer gör klokt i att följa samma grundläggande recept: Ledningen måste främja en öppen debatt och lyssna till sina kritiker. Alla grupper måste tas på allvar och känna respekt. Och alla medarbetare bör få tydliga incitament till ansvarstagande och utveckling. Då kommer både trivseln, nytänkandet och engagemanget.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA