Den kungliga fadäsen

DEBATT: INSÄNDARE2004-02-24

Många tycker det är synd om vår monark Carl Gustav som återigen slirat med tungan. Senast var det om tronföljden och dessförinnan om flygande stekta sparvar i munnen på de arbetslösa. Det finns många andra minnesrika uttalanden som majestätet levererat åt eftervärlden som vi inte ska gå in på.

Denna gång rörde det sig om kungens besök i Brunei hos vännen sultanen Haji Hassanal Bolkiah. Anledning till detta återbesök var främst deras stora och gemensamma intresse för sportbilar. Sultanens vagnspark av olika bilmodeller rörde sig om futtiga hundratals exemplar som han kör ut ur garagen och luftar då och då i omgivningen. Kungen var imponerad.

Nåväl, majestätets olyckliga uttalande att ett friare och mer välmående land än Brunei hade han inte skådat under sin livstid trots att landet är en diktatur utan mänskliga rättigheter och står på svarta listan. En klar fadäs som tyvärr gav eko i omvärlden och ovälkommen PR för kungen.

Är det så illa ställt att Carl Gustav är omgiven av okunniga rådgivare och inte har någon klok person att bli orienterad av?

Vid sin hemkomst ville majestätet gömma sig och gav inga intervjuer till medierna för att förklara sig. Av naturliga skäl kanske. Det blev ett statement från hans pressekreterare.

Bättre gick det när statsminister Göran Persson var på slottet och fick hans version. De båda förstod varandra och han viftade bort kritiken med sin berömda hand. Göran Persson har också erfarenhet hur man slinter med tungan då han senast var i Kina och inför de kinesiska ledarna framhöll landet som mycket demokratiskt med mänskliga fri och rättigheter. Alla vet ju att förhållandet är det motsatta.

Eftersom det är vi skattebetalare som får stå för notan, vilket i sig är en paradox då kungen med familj är Sveriges högst betalda socialfall, är han redovisningsskyldig inför svenska folket. Monarkister som upprörs av kritiken och tycker det är en storm i ett vattenglas och stödjer kungahuset i vått och torrt och på så vis kommer närmare sina gunstlingar borde själva stå för kostnaderna för familjens överlevnad.

Ingvar Lundquist

Lidköping

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA