»Jag vill arbeta mer återfallsförebyggande, där är uppdraget tydligt. I övrigt har jag ett brett och mångsidigt uppdrag«, säger Kriminalvårdens nya generaldirektör Nils Öberg.
Bild: Johan Marklund
»Jag vill arbeta mer återfallsförebyggande, där är uppdraget tydligt. I övrigt har jag ett brett och mångsidigt uppdrag«, säger Kriminalvårdens nya generaldirektör Nils Öberg.

»Det är ett av de ­roligaste jobb jag kan tänka mig«

KRIMINALVÅRDEN2012-01-24

Nils Öberg är ny generaldirektör för Kriminalvården. Ett av hans första uppdrag blir att hålla i yxan när myndigheten ska spara närmare en halv miljard kronor.

– Vi måste kunna bedriva en bra kriminalvård med de pengar vi har, säger han till Publikt.

Varför vill du bli chef över Kriminal­vården – ett jobb som många skulle likna vid ett kamikazeuppdrag?

– Det är kanske ett svårt uppdrag, men det är ett av de roligaste jobb jag kan tänka mig. Nu får jag på allvar chansen att få vara med och skapa ett tryggare samhälle. Det känns både stort och svårt, men jag vet att vi har personal med en unik kompetens.

Vad tror du att du kommer att kunna bidra med?

– Jag vill arbeta mer återfallsförebyggande, där är uppdraget tydligt.
I övrigt har jag ett brett och mångsidigt uppdrag. Jag ska bland annat fortsätta säkerhetsarbetet med att säkerställa rymningsfria anstalter. Och jag ska få bättre ordning på ekonomin.

Ja, du kommer få börja uppdraget med att hålla i yxan. Kostnaderna måste sänkas med nästan en halv miljard kronor redan i år. Hur ska du klara det?

– Vi måste kunna bedriva en bra kriminalvård med de pengar vi har. Det betyder att vi måste hitta lite nya sätt att arbeta på. Men jag är ny på jobbet och vill inte säga mer om det innan jag har satt mig in i frågorna mer.

Kriminalvården har pratat om ­nedläggningar av anstalter och häkten för att spara pengar. Kommer du att genomföra det?

– Vi behöver få ordning på ekonomin, men jag vill inte gå in i den diskussionen innan jag vet mer om situa­tionen.

Har du fått med dig löften om mer pengar?

– Definitivt inte. Jag kommer från
departementet och har i flera års tid ­varit djupt involverad i de statliga budgetprocesserna. Jag vet att Kriminalvården
under en lång tid har fått höjda­ anslag.

Hur ska du få dina anställda att känna trygghet efter det mord som skedde på häktet i Huddinge i höstas?

– Jag besökte häktet min andra dag på jobbet för att höra mer om situationen. Jag vet att man gjort djupa analyser både lokalt och centralt av det som hände. Jag är säker på att man också har sett över rutinerna på andra häkten och anstalter. Jag vet att man har vidtagit ett antal åtgärder för att detta aldrig ­någonsin ska inträffa igen.

Inom kort väcks åtal i den muthärva i Kriminalvården som sägs vara den största någonsin inom svensk statsförvaltning. Vad ska du göra för att något liknande inte ska hända?

– Jag tror tyvärr att händelsen har satt mycket stort avtryck inom myndigheten. Människor är bekymrade, irriterade och förtvivlade över att så mycket pengar verkar ha gått upp i rök. Det gynnar inte heller bilden av Kriminalvården utåt, som vi nu måste förbättra. Arbetet har redan påbörjats och vi ska fortsätta att förbättra internstyrningen och kontrollen.

Bakar gärna surdegsbröd

Namn: Nils Eric Öberg.

Född: 1961.

Familj: Gift och tre barn på 10, 11 och 13 år. I familjen finns också en hund och en rymningsbenägen kanin.

Bor: På Lidingö utanför Stockholm.

Karriär: Fil dr i stats­kunskap. Justitiedepartementet: chef för polisenheten och departementsråd vid EU-enheten. Har också arbetat vid Europeiska kommissionen och på Säkerhetspolisen.

Med i facket: Nej. Var med i Jusek fram till att han blev expeditionschef med arbetsgivaransvar 2005.

Oanad talang: »Galet förtjust« i att baka surdegsbröd.

Läser just nu: Biografin över Steve Jobs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA