Det giriga folket

DEBATT: JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-03
Av:  Jan-Åke Porseryd

Hur girig kan en människa egentligen bli?

Hur sniken, hur vinningslysten får man vara?

Percy Barnevik och Göran Lindahls pensioner från ABB på nästan ofattbara 1,4 miljarder kronor har retat inte bara människor i allmänhet, utan också de egna direktörskollegerna.

Percy Barnevik, marknadens nu slocknade ”golden boy”, passerade uppenbarligen anständighetens gräns med sin pension på drygt 900 miljoner svenska kronor. Det blev alltför magstarkt till och med för näringslivets folk.

Anders Scharp – näringslivstungviktare, styrelseproffs och före detta SAF-ordförande – tycker att Barneviks pensionsavtal är bortom rim och reson och menar att hela näringslivet kan ta skada.

Jakob Wallenberg tar avstånd och Lars Thunell, vd i SEB, tycker det är oerhört sorgligt: ”Det är ett obegripligt belopp och svårt att förstå vad som hänt”.

De tar i med full kraft, alla direktörerna, för att markera avstånd till Percy Barnevik.

De fick därmed också ett utmärkt tillfälle att avleda intresset från och skyla över de orimliga löner och förmåner som för övrigt florerar i det privata näringslivet.

Direktörerna tycks vara ense om att de behöver bra betalt. Anders Scharp igen: ”Fyrtio år i frontlinjen har gjort mig fullständigt övertygad om detta. Höga ersättningar är nödvändiga och rimliga”.

Studerar man exempelvis de svenska börsdirektörernas inkomster (lön + kapitalinkomster) för år 2000 så är det svårt att förstå annat än att vinningslystnaden och egoismen ligger inbyggda i systemet.

Fredrik Lundberg, vd i egna företaget, hade högsta totalinkomst, nämligen 214 miljoner kronor. För att få ihop så mycket pengar skulle tjugo genomsnittsavlönade statstjänstemän behöva jobba i cirka 45 års tid vardera.

Det är naturligtvis extremsiffror. Men genomsnittsinkomsten för de 282 börs-vd:arna låg år 2000 på hela åtta miljoner kronor.
(Noterbart är att bara sju kvinnor finns med på listan – bäst betald var Birgitta Johansson-Hedberg, Föreningssparbanken, med en samlad inkomst på 6,7 miljoner kronor.)

Även i den statliga sfären betalas rejäla ersättningar ut. Nordeas Hans Dalborg hade 8,9 miljoner, Telias Marianne Nivert 4,7, Assidomäns Gunnar Palme 4,2 och SSABs Anders Ullberg 3,2 miljoner kronor.

Årslönen för Lennart Grabe, vd på Posten, där ST har många medlemmar, var 3,7 miljoner; det är lika med årslönen för 15 ST-medlemmar.

Det är löner som tangerar, och i många fall säkert överskrider, det anständigas gräns.

Att löner och andra förmåner i toppen på marknadens pyramid upplevs som stötande är inte förvånande.

Percy Barneviks pensionsförmåner – som ligger ytterligare en nivå ovanför – är naturligtvis ett hån och en direkt förolämpning mot folkflertalet.

Inte minst i dessa dagar då svenska folket får oranga besked om en krympande allmänpension, för många blir det en bra bit under 10 000 kronor i månaden före skatt.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA