Annons:
Britta Lejon. Bild:Casper Hedberg
ST
Nyhet
AVEmmeli Nilsson26 kommentarer

Det här kan bli Fackförbundet STs nya namn

I två år har förbundsstyrelsen diskuterat vad ST ska heta i framtiden. Efter att ha gått igenom hundratals olika idéer har styrelsen nu enats om ett förslag och fått grönt ljus från PRV.

Fackförbundet Sterka. Så kommer ST att heta om förbundsstyrelsens förslag går igenom på extrakongressen i höst.

– Det knyter an till vår ideologi om att vi är starkare tillsammans. Det är också tydligt kopplat till förbundets huvuduppdrag, som är att stärka medlemmarnas arbetsmiljö och villkor. Dessutom beskriver det uppdraget våra medlemmar har i sina jobb: Att stärka den svenska demokratin, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Sterka är en gammal svensk stavning, som förbundsstyrelsen valt eftersom namnet inte ska läsas som ett verb utan som ett egennamn.

Det finns flera anledningar till att ST bör byta namn, enligt Britta Lejon. ST är otydligt och säger inte så mycket om organisationen. Det förekommer också att förbundsnamnet sammanblandas med SD, Sverigedemokraterna.

– Även om förbundet har hetat ST sedan 2003 så har det aldrig riktigt satt sig. Vi får hela tiden svara på frågor om vilka vi är. Många tror att ST är en förkortning. Namnet har varit ett hinder i vårt arbete att värva nya medlemmar, säger Britta Lejon som tror att Sterka är ett namn med framtiden för sig.

– Men det är förstås en inkörningsperiod. Det tar tid att vänja sig vid ett nytt namn.

Det var 2015 som förbundsstyrelsen kom fram till att ST behöver byta namn. Året därpå gav kongressen styrelsen i uppdrag att arbeta fram ett förslag. Därefter har det förts diskussioner både på fysiska möten och via webben, där medlemmar har kunnat komma med idéer och synpunkter. Förbundsstyrelsen har gått igenom hundratals förslag. För att sovra bland dem har man tagit hjälp av Skriptor, en namnbyrå som varit involverad i namnbyten hos stora svenska företag som Klarna och Telia.

– De har hjälpt oss värdera namnet språkligt och juridiskt. Att vi går ut med det nu beror på att PRV har gett oss grönt ljus, säger Britta Lejon.

ST har också tagit in en annan byrå som ska hjälpa till med att skapa en ny grafisk profil.

Det kostar pengar att byta namn på ett fackförbund. 2015 avsattes fem miljoner kronor, enligt Britta Lejon. De är inte förbrukade än, men i årets budget är ytterligare fem miljoner kronor avsatta att användas om kongressen säger ja till det nya namnet.

– Oavsett vad vi heter måste vi lägga pengar framöver på att tydliggöra förbundet. Och då gör vi hellre det med ett namn som har potential och inneboende kraft.

 

Vad tycker du om det nya namnet? Tyck till nedan!

 

Jag tycker inte om förslaget. Det låter felstava av stärka. Jag tror att Sterka representerar inte våran roll och arbetsuppdrag. Så vi borde ha andra namn. Tack så mycket.
ST förstår man i alla fall att det kommer av StatsTjänstemannaförbundet. Vad är dethär StatsTjänstemännensErkändaRiksKooperativaAvtalsförhandlare?

En av de första träffarna när man googlar "sterka" är "Sörla saga sterka" som handlar om Sörlis kamp mot blåmän i Afrika, så jag tror inte vi blir av med påstådda SD-associationer på detta sätt. https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6rla_saga_sterka
Tycker namnet klingar dåligt. Stärka och starka låter bättre och ordet Sterka är Isländska. Värför inte något svenskt namn ?
Innebörden för namnet håller jag med om , det är bra.
??? Jag förstod ingenting och undrade, medan jag läste i texten när jag skulle hitta förklaringen till att ni föreslår ett ord som man inte alls förstår och ser felstavat ut. Ingen vet längre att det är en gammal svensk stavning och av vad då, stärka? långsökt, och värdelöst. I så fall är väl det rättsavade ordet bättre? Stärka?
NEJ STOPP STOPP STOPP !
En av de större anledningarna till namnbytet var att profilera oss för vad vi är och inte sammanblanda oss med andra i vissa fall.
Ett namnbyte måste därför spegla, ge kraft OCH tala om för andra enkelt vilka vi är.
Som förtroendevald under över trettio år varav dryga20 i nuvarande ST känns namnet ur dessa aspekter helt helt tomt och mer som ett "felstavat" uttryck. Kan inte tänka mig att av hundratals förslag att detta på något sätt kan sticka ut och profilera oss bättre. Kan tänka mig scenario där man presenterar sig som representant för "Sterka".....vad sa du.....???
TÄNK OM KÄRA KONGRESS delegater och andra kamrater på beslutande nivåer - det finns sannolikt mycket mycket litet stöd för detta namn.
Eftersom inga andra namn läckt ut till mig som enskild har jag tyvärr inte alternativ att föreslå.
Med vänlig hälsning
Håkan
Starka fack är ju bra ..men Sterka ser ut som ett missförstånd; -inte kan det associera till styrka är min reaktion. Det där med SD har jag aldrig hört. Sådana argument för att byta namn är undfallenhet; varför ge SD rätten till allt som låter som ”SD”? Skulle ST skapa t.ex. en ny revolutionerande förhandlingsmodell, kunde det upphöja ”ST” till något med betydelse. Tänk om vi år 2029, STs 125-årsjubileum, hör uttryck som t.ex. ”statliga KRABB klarade krisen genom att styrelsen ”gjorde en ST” o.s.v. Det vore ju fantastiskt. (*) Den typen av eponymisering av namn ger mening och värde. Vi borde satsa resurser på att skapa ST-kraft eller ”st-erkning” -i st.f. att ägna kongresser åt namnbyte. Är det viktigt att var 14e år byta namn, kanske vi nu kan ta namnet som STs tidning Publikt har !? Det vore mer okomplicerat, mer logiskt för oss som jobbar inom ”Public Service”. Publikt” väcker inte onödiga frågor utan skapar förståelse och samhörighet och därigenom styrka. Dessutom äger väl ST redan rättigheten till namnet ”Publikt”! * Jämför uttryck som att ”göra en Zlatan”, att ”Wallraffa"
Vet inte hur gammal ordet är, men det verkar som ingen känner igen den, tillkrånglad och intetsägande, vet inte var skall vi hämta in att VI är en modern facket, som har ett tidligt budskap, som tänker, driver och agerar på medlemmarnas välmående idag och i framtiden, hitta ett ord som man kan känna igen sig, som man kan vara stolt över det, som ska vara lätt att förstå, eller ha hela namn på, ex Fackförbundet för tjänsteman och arbetare inom staten, eller så kan vi ha kvar T fram tills vi hittar rätt.
Varför inte "STARKA"
Hoppas inte ni bränt allt för mycket medlemspengar på detta förslag!
När detta namn väl blivit nedröstat kan ni ju redovisa hur mycket pengar och tid det gick åt att komma på ett så dåligt namn.
Inte hört en enda positiv respons på namnet, alla reaktioner är kraftigt negativa, går Sterka igenom så har ni inte medlemmarnas förtroende, utan bara för stort röstmandat från förbundstyrelsen.
Nää, det var inget bra namn, känns konstigt, jag fick ingen koppling alls till stark, tänkte bara att det var felstavat.
Nej, *kräk*. Byter hellre till Unionen.
Gillar inte Sterka! Fick negativa vibbar och en känsla av sjukdom (typ "Han har fått en släng av sterka!"). Varför inte Styrka, Starka eller Stark eller iaf något som förmedlar något om förbundets medlemmar? Förkortningar är väl bra och är det något vi verkligen har mycket av inom offentlig sektor så är det förkortningar!
Nej, är inte riktigt bekväm med det namnbytet. Någon skrev STarka, varför inte? STyrka? Tack från mig!
Som fd medlem i statstjänstemannaförbundet och fackförbundet ST, tar jag ändå tillfället i akt att uttrycka en viss skepsis mot FSs kommande förslag. Men jag ville aldrig ha ST heller. Namn är svårt, men Sterka ger ingen koppling till det uppdrag man har eller vilken idé förbundet står för, inte för mig i alla fall. Namnet känns bara gammalt.
Förstår reaktionerna till viss del men tycker att det är sunt att få ett självständigt namn som du skriver. Vem vill misstas för SD? Fler människor kommer lägga Sterka på minnet tror jag!
Oerhört tillkrånglat och onödigt överhuvudtaget att byta ett inarbetat namn!
Blä, jag tycker faktiskt ett högst okonstruktivt blä...
Neej! Sterka blir ett hitta-på-ord som inte känns seriöst.
Skrota förslaget snarast!
Ahh välja ett isländsk ord = Sterka betyder Stark på isländska, för mig som öbo kan det väl kännas ok fast jag kommer sakna ST för tycker det är ett bra namn. Är Stolt och styrkt och Stark som människa att varit statstjänstemän i över 25 år.
Det är ju inte utan jag funderar över om jag ska byta fackförbund.
Svårt med namn, men det här ser märkligt ut. Eftersom det inte stavas med ä så betyder det ingenting alls för de flesta och man tror lätt att det är en felstavning. Jag hittade en gammal saga som hette Sörla saga sterka och i NE fick jag t o m en träff på en föregångare till Fremskrittspartiet.Om tanken är att det ska vara mindre förvirrande än ST så har man tyvärr inte lyckats särskilt väl.
När man googlar på Sterka är det första man får upp en degskrapa.
1906 infördes den nya språklagen. Varför plocka upp något 15-16-1700-talen som inte har någon naturlig förklaring idag. Det enda man kan hitta bakåt i tiden är stärkelse...
Har namnet kontrollerats hos Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen?
Är det månne Fredrik Sterky ni vill anspela på...
Inget bra namn tycker jag. Fackförbundet ST står sig fortfarande starkt

Sterka? Nej tack, jag vill helst inte vara med i ett fackförbund som heter så. Det är inget namn, inget begripligt svenskt ord, alternativt felstavat, inte heller är det en uttydbar förkortning. Jag kan förstå tanken bakom valet , men stava det då rätt! Stärka, alternativt Starka, om prickarna är omöjliga ur webbsynpunkt. Båda är rättstavade svenska ord med innebörd som följer intentionerna bakom namnförslaget. Förresten tycker jag ST är ganska bra, behåll det och använd pengarna som sparas till den fackliga kärnverksamheten istället.

Tror det kommer bli mycket felstavningar eftersom ordet i sig är en felstavning av stärka. Sterka låter stekigt och märkligt. Låter som man ville kalla det för rätt namn (styrka eller stärka) men blev stämda. Låter inte förtroendeingivande
Nej, tycker att det är intetsägande. Hellre STark då.
FackligtNyhetEU-kommissionen har stoppat ett avtal för statligt anställda från att bli lag på europeisk nivå. Nu överväger facken en stämning i EU-domstolen. ”Om vi inte protesterar när vi blir behandlade så här kan vi aldrig vara säkra på att få något inflytande över huvud taget”, säger STs ordförande Britta Lejon.
ArbetsmiljöNyhetFyra tungt kriminellt belastade personer dödshotade en arbetsförmedlare i hans hem tidigare i april. De hade anlitats av en arbetssökande som nekats ersättning av Arbetsförmedlingen.
UpphandlingNyhetKonkurrensverket stämmer Örebro universitet inför domstol och kräver 150 000 kronor i böter för felaktig upphandling. Enligt myndigheten har universitet gjort en otillåten direktupphandling.
ColombiaFördjupningDen 50 år långa inbördes konflikten i Colombia kastar fortfarande långa skuggor över landet, trots fredsavtalet med gerillarörelsen Farc. Kvinnonätverket IMP, som ST samarbetade med i tio år, har fått en viktig roll i att stötta kvinnor som drabbats av våldet.
FackligtNyhetTCO vill att högskolan ska få mer betalt för att utbilda redan yrkesverksamma. Kompetensutveckling och vidareutbildning behöver få betydligt mer fokus inför valet, skriver ordförande Eva Nordmark i en debattartikel.
RättsväsendetNyhetRegeringens utredare Stefan Strömberg föreslår att unga brottslingar snabbare ska ställas inför rätta genom nya regler för polisens arbete och ökad samverkan mellan polisen och socialtjänsten.
DelpensionNyhetAvtalet om statlig delpension ska hjälpa fler att stanna kvar längre i arbetslivet. Men myndigheterna tillämpar det väldigt olika. Karin Fast Aronsson på Länsstyrelsen i Värmlands län sökte delpension och fick nej. Då sade hon upp sig.
PolisenNyhetPolisen ska växa med över 10 000 medarbetare. Det innebär att myndigheten kommer att behöva rekrytera många civil­anställda. Nyblivne rikspolischefen Anders Thornberg säger till Publikt att han tänker jobba mycket med att inkludera både civilanställda och poliser.
IntegritetNyhetDen 25 maj börjar EUs dataskyddsförordning, GDPR, att gälla. Den som får sina person­uppgifter registrerade får tyd­ligare rättigheter – och det gäller bland annat anställda gentemot arbetsgivare. En förändring är att den registrerade får rätt till insyn.
DigitaliseringNyhetDigitaliseringen tvingar fram en delvis ny statlig arbetsgivarpolitik, konstaterar Arbetsgivarverket i en ny rapport. Arbetsgivarpolitiken behöver förändras för att utveckla kompetensförsörjningen och effektivisera verksamheten.
HögskolanNyhetMälardalens högskola tvingas betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till en amerikansk student, därför att utbildningen hon gick inte höll måttet. Det har Högsta domstolen, HD, beslutat.
StatsförvaltningNyhetNästa års genomsnittliga uppräkning av de statliga myndigheternas anslag blir ungefär en procent, enligt Arbetsgivarverket. Det påverkar bland annat utrymmet för löner. Både ST och Arbetsgivarverket är kritiska.
TryckfrihetNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, kritiseras av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen. Myndigheten har dessutom tangerat gränsen för censur, enligt JK.
BudgetNyhetNär Arbetsgivarverket kommenterar regeringens vårändringsbudget saknar myndigheten ytterligare satsningar på högre utbildning, men välkomnar fokus på integration på arbetsmarknaden.
FörsäkringskassanNyhetPå ett av Försäkringskassans kontor har många avslag av sjukpenning lett till högre lön, enligt ett vittnesmål i SVT i söndags. Men trots att detta strider mot arbetsplatsens lönekriterier, kan lönesättningen inte göras om, förklarar STs avdelningsordförande Siv Norlin.
FrankrikeNyhetAnställda inom det franska rättsväsendet är oroliga för domstolarnas framtid, och ger sig nu in i de växande protesterna mot president Emmanuel Macrons politik. ”Vårt intryck är att regeringen struntar i vad vi tycker”, säger Hervé Bonglet i domstolssekreterarnas största fackförbund, UNSA Service Judiciaires.
VårbudgetenNyhet»Ett jättebekymmer att omlokaliseringsmyndigheter inte får något tillskott«, säger STs ordförande Britta Lejon.
PostnordNyhetPostnord måste skicka tillbaka 400 000 postförsändelser till Kina och andra länder utanför EU. Det handlar om varor som inte hämtats ut av mottagarna, sedan bolaget införde en ny avgift från första mars.
POLISENNyhetEfter en granskning i Svenska Dagbladet har åklagare inlett en förundersökning om en polischefs inlägg på Facebook. Mannen utsågs till chef trots varningar från medarbetare om att han spred rasism i fikarummet och på sociala medier.
SjukpenningNyhetRegeringen har utsett juristen Claes Jansson till särskild utredare för att se över sjukförsäkringen. Samtidigt har en nationell samordnare för sjukförsäkringen, Mandus Frykman, utsetts.
LantmäterietNyhetLantmäteriet ska fungera som motor i arbetet med en smartare samhällsbyggnadsprocess. Regeringen uppdrar till myndigheten att öka möjligheten att arbeta med digitala geodata.
STATSTJÄNSTEMÄNNyhetStatstjänstemän kan komma att ställas inför domstol i fler fall i framtiden. Riksdagens konstitutionsutskott begär förslag från regeringen om ett utvidgat straffansvar för tjänstefel.
HögskolanNyhetUniversitetskanslersämbetet, UKÄ, vill få i uppdrag att samordna alla myndigheters uppföljningar och utvärderingar av den högre utbildningen i Sverige. Förslaget framförs i en rapport till regeringen.
JämställdhetNyhetVid dagens sammanträde tar regeringen beslut om att satsa en miljard kronor på att stärka kvinnors och flickors jämställdhet runt om i världen. Förslaget är en del av vårbudgeten.
RIKSDAGENNyhetRiksdagens konstitutionsutskott föreslår att en introduktionsutbildning införs för statsanställda. I betänkandet hänvisas till en rapport från ST, och förbundets ordförande Britta Lejon betecknar förslaget som ”mycket glädjande”.
OMLOKALISERINGNyhetPersonalen flyr snabbt från myndigheter som ska omlokaliseras, och bemanningsfrågorna blir ofta akuta långt innan flyttlasset går. Det konstaterar ST i en rapport byggd på en undersökning bland förtroendevalda.
HögskolanNyhetTCO är positiv till valideringsdelegationens förslag om stärkt validering inom högskolan. Bättre möjlighet till validering är en viktig pusselbit i ett system för livslångt lärare för tjänstemän, anser TCO.
HögskolanNyhetDen statliga Valideringsdelegationen föreslår att gemensamma riktlinjer och nya rutiner tas fram för att förstärka möjligheterna att genom högskolan validera tidigare förvärvade kunskaper.
ArbetsmiljöNyhetArbetsmiljöverket inleder en riksomfattande inspektion av förekomsten av våld och hot på HVB- och LSS-boenden. Fyra av tio anmälningar inom verksamheterna handlar om hot och våld.
DANMARKNyhetDanmarks arbetsmarknadsminister vänder sig till alla medborgare i en efterlysning av förslag till bättre arbetsmiljöregler. Ett formulär har lagts in på departementets hemsida.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården får kritik av Justitiekanslern för att en hög chef uttryckt sin ”starka besvikelse” över en facklig företrädares uttalanden i Göteborgs-Posten och Ekot. Den viktiga öppna debatten riskerar att strypas, skriver JK i beslutet.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, vidtar ingen åtgärd med anledning av Journalistförbundets anmälan mot utrikesdepartementet, UD. Fackförbundet gjorde anmälan när en överprövning av UDs beslut om att inte lämna ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg tog mer än tre månader, rapporterar Journalisten.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans dialog med Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och sjukskrivande läkare måste förbättras, skriver myndigheten i en rapport till regeringen.
OMLOKALISERINGNyhetFacken vid de statliga myndigheterna har begärt förhandlingar med Arbetsgivarverket om villkoren för de anställda vid omlokaliseringar. Nationell arbetsskyldighet är unikt för staten, vilket gör att myndigheterna riskerar att framstå som mindre attraktiva arbetsgivare, menar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
StatsförvaltningNyhetDen statliga internrevisionen fungerar i huvudsak bra, rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin årliga redovisning. Men var tredje myndighet har inte analyserat behovet av resurser till internrevisionen, påpekar ESV.
#metooNyhetRegeringen satsar över 100 miljoner kronor i vårbudgeten på förebyggande och kompetensutveckling i spåren av #metoo-kampanjen. 25 miljoner kronor satsas på arbetslivet och 50 miljoner på skolan.