Annons:
Arbetsmarknad
Debatt
AVBo JangenäsBerndt Molin0 kommentarerTyck till!

Det krävs mycket mer för att nå målet

Även om alla lediga jobb kunde tillsättas direkt skulle arbetslösheten bara minska med en halv procentenhet, skriver Bo Jangenäs och Berndt Molin. De vill återskapa Arbetsförmedlingens nära samverkan med kommuner, arbetsmarknadens parter, ideella organisationer och andra aktörer.

Regeringens mål är att vi år 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. I Publikts ledare i nr 6-2015 påpekas helt riktigt att aviserade åtgärder inom infrastruktur, byggande, utbildning och forskning bör ökas ytterligare. Men generella åtgärder kommer inte heller att vara på långt när tillräckligt. Det kan då i stället finnas risk för att vi både kommer att ha en fortsatt hög arbetslöshet och ökad arbetskraftsbrist.

Situationen under många år med sex till åtta arbetslösa på varje ledigt jobb är självfallet en omöjlig ekvation. Politiker både till höger och vänster hävdar ändå att det är »matchningen« mellan sökande och lediga platser som är det viktigaste problemet. 

Ett exempel är Arbetsförmedlingens uppdrag att jaga arbetslösa i menings­lös kontroll av arbetssökandet som i de miljontals skriftliga »aktivitetsrapporter« arbetslösa tvingas lämna för bedömning och beslut om deras rätt till ersättning.

Antalet sysselsatta ökar inte genom att många arbetslösa tvingas söka samma jobb eller jobb de inte kan få. Aktuell forskning (bland annat från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) visar att sökintensitet inte påverkar arbetslöshetsnivån.

Politikerna nämner också ständigt att vi har brist på arbetskraft. Men det gäller i stort sett enbart utbildade inom ett begränsat antal yrken. Om alla lediga jobb skulle kunna till­sättas direkt, skulle arbetslösheten ändå bara minska med en dryg halv procentenhet av dagens arbetslöshet på cirka 8 procent av arbetskraften.

Det svåraste problemet är i stället den kvarts miljon arbetslösa, de »utsatta grupperna«, som är långtids­arbetslösa eller riskerar långvarig arbets­löshet därför att de inte efterfrågas hur många jobb de än söker och som inte heller kommer att få något av de jobb som ökade investeringar leder till. 

För att kunna nå regeringens mål kommer det – utöver ökade investeringar och andra generella åtgärder – att krävas individanpassade åtgärder av en helt annan art och omfattning än vad som gällt under många år. Det kommer också att krävas att den offentliga sektorn, främst kommunerna, än mer medverkar genom att skapa jobb till en del av de långvarigt arbetslösa.

Det är lätt att inse att Arbetsförmedlingens uppdrag i många fall varit omöjligt och att man fått klä skott för politikens misslyckanden. Vi behöver dock en resursstark Arbetsförmedling som förmår påverka situationen för de hundratusentals arbetslösa i de »utsatta grupperna« och som kan medverka till att minska brist på arbetskraft. Det är vad marknadens aktörer inte klarar på egen hand som staten ska påverka.

För att Arbetsförmedlingen ska kunna vara en drivande kraft i att minska långvarig arbetslöshet och arbets­krafts­brist krävs att vi åter­skapar den nära samverkan som funnits med kommuner, arbets­marknadens parter, ideella organisa­tioner och andra på lokala/funktio­nella arbets­marknader, där de arbets­lösa och arbets­givarna finns. Centraliseringen av Arbetsförmedlingens resurser, som skett sedan omorganisationen 2008, har inte löst några problem. Att fortsätta lägga ned ett stort antal arbetsförmedlings­kontor är fel väg.

Bo Jangenäs, tidigare generaldirektör vid inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Berndt Molin, tidigare analyschef vid arbetsförmedlingen

 

 

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.