DI ger Skatteverket kalla handen

INTEGRITET2015-05-06

Skatteverket vill lägga in ytterligare uppgifter om enskilda skattskyldiga i den så kallade beskattningsdatabasen, för att använda dem i förebyggande syfte. Datainspektionen ser stora risker med förslaget.

I ett yttrande pekar Datainspektionen, DI, ut stora risker med ett förslag som ger Skatteverket möjlighet att registrera, analysera och följa enskilda individer på ett ingående sätt i beskattningsdatabasen.

”DI anser att förslaget i sin nuvarande utformning lämnar öppet för en mycket omfattande behandling som riskerar att leda till intrång i den personliga integriteten på ett sätt som inte är förenligt med dataskyddsdirektivet”, skriver myndigheten.

Enligt DI framgår inte vilka uppgifter som är tänkta att hanteras i det förebyggande arbetet, hur många som ska få ta del av uppgifterna eller om det ska finnas sökbegränsningar eller andra integritetshöjande åtgärder.

”Skatteverket hanterar en stor mängd personuppgifter av känslig karaktär i sin verksamhet. Om det inte preciseras vilka uppgifter och i vilken omfattning dessa kan användas i den förebyggande verksamheten kan det medföra att stora mängder integritetskänsliga uppgifter kan behandlas utan några särskilda restriktioner”, säger DIs jurist Salomeh Fanaei i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA