Digitalisering öppnar för kriminella

E-FÖRVALTNING2015-11-17

När fler av myndigheternas tjänster digitaliseras och läggs ut på webben öppnas också nya möjligheter för kriminalitet. Det är en av slutsatserna i en lägesrapport om arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet startade sommaren 2009. De samverkande myndigheterna är för närvarande Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogden, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Nu lägger myndigheterna fram en gemensam lägesrapport för arbetet.

Under åren 2013 och 2014 har arbetet bland annat lett till att drygt 170 personer dömts till sammanlagt nästan 540 fängelseår. Tingsrätten har utdömt nästan 60 miljoner kronor i skadestånd och beslutat att cirka 10 miljoner kronor ska förverkas, som utbyte av brott eller brottslig verksamhet. Kronofogden redovisar utmätta tillgångar till ett värde av cirka 35 miljoner kronor.

Lägesrapporten från de samverkande myndigheterna lyfter fram att digitaliseringen av myndigheternas service ger nya öppningar för brottsligt utnyttjande. De kriminella aktörernas kunskap om myndigheternas verksamhet ökar. Enligt rapporten är det flera av de deltagande myndigheterna som har eller har haft medarbetare som medvetet eller omedvetet bidragit med kunskap som möjliggjort brottslig verksamhet.

När myndigheterna anpassar sin verksamhet för att allmänheten enklare ska få information, kunna använda e-tjänster, kunna följa sin handläggning och ställa krav på snabb behandling av ärenden underlättar det också för kriminella grupper. Därför är det enligt rapporten viktigt att ha ett brottsförebyggande perspektiv när nya tjänster byggs upp.

I rapporten lyfter myndigheterna även fram behovet av förändringar i arbetet mot grov organiserad brottslighet. Det gäller bland annat vissa lagändringar, som lagen om underrättelseskyldighet som borde omfatta också juridiska personer. Andra förändringar som skulle förbättra förutsättningarna för arbetet mot grov organiserad brottslighet är lagändringar som möjliggör effektivare informationsutbyte och direktåtkomst av information som inte är hemlig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA