Din röst väger tungt

LEDARE2006-09-12

Några av valrörelsens frågor har stor betydelse för facket och dess medlemmar. ST tar inte partipolitisk ställning. Men som medlem är det klokt att ta valet på allvar – och använda sin röst.

Detta nummer av ST Press utkommer i valkampanjens sista, heta dagar. Som vanligt tar varken Fackförbundet ST eller
ST Press partipolitisk ställning. Däremot finns det anledning att uppmana alla att ta valet på allvar och utnyttja möjligheten att rösta. Vem som styr landet de närmaste åren kommer att påverka STs medlemmar på många sätt – inte minst som anställda i staten. Genom att intervjua samtliga partiledare har ST Press försökt lyfta fram och sprida kunskap om hur partierna ser på statens uppgifter och arbetslivets villkor. (Samtliga intervjuer kan läsas på vår hemsida.)

Trots att en del kommentatorer hävdar att de politiska huvudalternativen nu ligger ovanligt nära varandra, går det inte att bortse från att de i många fall pekar ut helt olika färdriktningar. Socialdemokraterna vill höja taket i a-kassan och lovar lagstiftning om rätt till heltid. Däremot blir det ingen sänkning av inkomstskatterna för de allt fler som – i strid med skattereformens intentioner – måste betala statlig skatt.

Den borgerliga alliansen lovar att sänka inkomstskatten, men sänker även förtidspensionerna och taket i sjukförsäkringen, som regeringen nyligen höjde. Man vill också ha större frihet för arbetsgivarna att göra tidsbegränsade anställningar än vad den nuvarande riksdagsmajoriteten nyligen beslutat om.

På vardera sidan om blockgränsen finns också röster som vill gå längre. Vänsterpartiet vill höja skatterna, särskilt för höginkomsttagare. I moderaternas ekonomiska motioner föreslås betydligt större skattesänkningar än de som den borgerliga alliansen är överens om. Centerpartiet vill ha särskilda ungdomsavtal utan anställningsskydd.

En fråga som uppmärksammats i valkampanjen är villkoren för a-kassan. Tyvärr har inte den borgerliga alliansen lyssnat på kritiken mot planerna på att höja avgifterna och minska ersättningen vid arbetslöshet. Resultatet har blivit en olycklig konfrontation som tvingat ut TCO, den fackliga allians som ST ingår i, i en kampanj mot detta förslag. »TCO tar inte ställning i den partipolitiska debatten, men vi ser det som vår skyldighet att värna om arbetstagarna. Förslaget slår direkt mot våra medlemsgrupper«, skriver organisationen, och konstaterar att en försämrad a-kassa också riskerar att leda till färre medlemmar i facket och därmed göra det svårare att tillsammans med arbetsgivarna komma överens om stabila spelregler i kollektivavtal.

Givetvis bör inte TCO avstå från den pedagogiska uppgiften att förklara vad politiska förslag får för följder för medlemmarna och samhället.

För en enskild fackmedlem kan dock andra saker väga tyngre i partivalet än frågan om a-kassan och fackets styrka. Det är ett personligt ställningstagande som tjänstemannafacken av hävd lämnar till sina medlemmar – något som är nödvändigt för att kunna vara ett starkt fack som kan företräda alla.

Däremot finns det alla skäl att uppmana till att göra ett medvetet och insatt ställningstagande – och att utnyttja sin röst. På så sätt avgör STs medlemmar och alla andra svenskar vem som ska styra landet och vilken politik som ska föras. Ett val som är viktigt och värt att ta på stort allvar.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA