Diskriminering sker varje dag

ARBETSFÖRMEDLINGEN2003-12-11

Varje dag möter arbetsförmedlare etnisk diskriminering. Ändå görs få anmälningar mot arbetsgivarna. I stället anmäls förmedlarna.

Av:  Christina Swahn

Diskriminering förekommer ständigt på arbetsmarknaden. Det visar en rapport från Integrationsverket.

– Arbetsgivaren kan kräva felfri svenska. Det kan vara ett tecken på att arbetsgivaren inte vill anställa någon med utländsk bakgrund, säger Cemal Akad, arbetsförmedlare i Hallunda söder om Stockholm.

Om arbetsförmedlaren går med på arbetsgivarens krav är det olaga diskriminering som kan ge böter eller fängelse. Är man tyst, håller man i princip med arbetsgivaren. Sådant ska anmälas till DO.

Det har hänt att arbetssökande ringt på en utannonserad tjänst och fått svaret att tjänsten är tillsatt. När arbetsförmedlingen tar kontakt visar det sig inte stämma.

– Vi begär en förklaring av arbetsgivaren. Om det är fråga om etnisk diskriminering ska en anmälan göras, fortsätter Cemal Akad.

Men trots att arbetsförmedlarna misstänker att arbetsgivare gör sig skyldiga till etnisk diskriminering görs få anmälningar. Rapporten visar också att arbetsförmedlare undviker att kontakta arbetsgivare som är ”svåra med invandrare”.
Sedan januari 2001 har 16 anmälningar gjorts mot arbetsförmedlingar, men de flesta avskrivs hos DO.

– Att bevisa etnisk diskriminering är svårt. Ofta står ord mot ord och lagstiftningen är svag, säger John Stauffer, handläggare på DO.

Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, har fått i uppdrag av näringsdepartementet att se över rutiner och strukturer för att förebygga etnisk diskriminering.

– Den första november ska vi redovisa vilka åtgärder som ska vidtas, säger Marianne Lindman, chef för AMS förmedlingsverksamhet.

I korthet

Arbetsförmedlare är obenägna att anmäla arbetsgivare för etnisk diskriminering. Denna är svår att bevisa. Lagen är svag enligt handläggare på DO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA