Ditt bidrag till demokratikampen

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2011-02-08

Alexander Armiento om att den som är facklig medlem är en del av en global rörelse för demokrati och mänskliga rättigheter.

Är du med i facket? Då är du en del av en global rörelse för demokrati och mänskliga rättigheter.

Fria fackföreningar är en viktig kraft för frihet, öppenhet och rättvisa världen över. De kan organisera stora grupper av människor i en demokratisk struktur och skola engagerade och skickliga aktivister. Precis det som behövs för att bygga upp ett civilsamhälle med förutsättningar att rucka på och ersätta en auktoritär och förtryckande regim.

Vi har sett det i Polen. I Sydafrika. Och nu kan samma sak vara på väg att ske i Nordafrika.  

I Tunisien har den fackliga organisationen UGTT spelat en viktig roll i aktionerna för demokrati. Det är ett engagemang som haft sitt pris – fackliga ledare har blivit hårt ansatta och fackföreningslokaler har attackerats.

I Egypten har de fackliga rättigheterna varit hårt kringskurna – just för att Mubaraks regim förstått potentialen, och därmed hotet, i facklig organisering. Den enda erkända central¬organisationen är nära knuten till makten. Oberoende fack, som länge visat sitt missnöje mot regeringen, har utsatts för repressalier. Deras företrädare har hotats och trakasserats.

Situationen är inte unik för Egypten. LO-TCO Biståndsnämnd publicerar varje år en rapport som kartlägger kränkningar av fackliga rättigheter världen över. Det är dyster läsning. Den senaste utgåvan rymmer exempel från 140 länder och konstaterar att minst 101 fackligt aktiva dödades under 2009. Till det kommer mordförsök, dödshot och fängslanden i länder som Irak, Honduras, Pakistan, Sydkorea, Turkiet och Zimbabwe.

                                                 — •l• —

Internationellt arbete kan framstå som en kryptisk – och därför många gånger ifrågasatt – utgiftspost i fackförbundens årsredovisningar. Men denna lilla del av din och min medlemsavgift bidrar till att hjälpa organisationer som kämpar för ett demokratiskt samhälle och schysta arbetsvillkor i Nordafrika och i resten av världen. Ibland bokstavligen på liv och död.

Liksom de flesta svenska fack deltar ST i globala samarbeten som stöttar fackliga kamrater jorden runt. I projektform stöder man fackförbund i Västafrika och Ukraina. Genom medlemskap i internationella fackliga yrkesorganisationer som ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda, deltar ST också i internationella demokratiska nätverk som bistår kolleger världen över i deras arbete för rättigheter både i arbetslivet och i samhället i stort. Sådana insatser gör också världsfacket IFS, Internationella fackliga samorganisationen, där ST representeras av TCO.

                                               — •l• —

UGTT fortsätter sitt arbete för att förändra det politiska systemet i Tunisien. Och i Egypten har ett antal fack slutit sig samman till en ny facklig federation, fri från banden till den gamla regimen.

Systerorganisationer världen över har uttryckt sitt stöd. Ett av den nya organisationens mål är att driva på för demokrati och mänskliga rättigheter.

Är du med i facket är du en del av den globala rörelse som backar upp dem.

Det är värt att vara stolt över.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA