DO-chef anklagad för brott mot TF

DISKRIMINERINGSOMBUDSMANNEN2010-12-22

En chef vid Diskrimineringsombudsmannen är anmäld till JK för brott mot efterforskningsförbudet. Enligt anmälan ville chefen veta om en handläggare läckt till pressen. De inblandade ger olika versioner av vad som hänt.

En anonym anmälan till Justitiekanslern, JK, beskriver hur en enhetschef hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, tillfrågar en handläggare vid myndigheten om det var hon som lämnat uppgifter till media. Uppgifter som ska ha resulterat i en artikelserie om DO i Dagens Nyheter.

När ST Press ringer upp handläggaren, Naiti del Sante, har hon inte hört talas om JK-anmälan, men säger att flera av hennes arbetskamrater reagerade starkt när de hörde hur enhetschefen försökte ta reda på om hon läckt till pressen.

– Dörren stod öppen under samtalet och många blev upprörda. Men samtalet handlade inte om artiklar i Dagens Nyheter, utan om uppgifter ur en utredning som läckt till Svenska Dagbladet, förklarar Naiti del Sante.

I anmälan till JK står det också att enhetschefen låtit påskina att myndigheten gick igenom Naiti del Santes e-post.

– Det som hände var att jag kände mig så pressad att jag öppnade min e-post inför chefen för att bevisa att jag inte varit i kontakt med Svenska Dagbladet.

Den utpekade enhetschefen, George Svéd, säger att anklagelserna mot honom inte stämmer.

– Det är helt absurt att påstå att jag försökt efterforska källor. En journalist på Svenska Dagbladet begärde att få ut vissa kompletterande handlingar i ett ärende och jag gick till Naiti del Sante för att höra om hon skickat något material som inte var diariefört. Jag är mycket väl insatt i tryckfrihetsförordningen och de regler som gäller, säger George Svéd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av TP (ej verifierad) ons, 01/05/2011 - 21:34
LÄgg ner DO! Det är något sjukt när man får 60,000 kr för att vägra skaka hand när Englas mamma fick 75,000...
Inlagt av Per (ej verifierad) tors, 01/13/2011 - 11:23
Osakligt!
Det är domstolarna som bestämmer ersättningsbelopp utifrån gällande lagstiftning, dvs. inte något som DO beslutar om.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA