DO: Krav på handhälsning för långtgående

DISKRIMINERING2017-05-29

Det är indirekt diskriminering att avbryta en rekrytering för att personen inte hälsar på motsatt kön genom att ta i hand, konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett tillsynsbeslut.

Fallet gäller ett rekryteringsärende på ett hem för vård och boende. DO konstaterar att HVB-hemmet genom att avbryta en rekrytering indirekt krävde att en man skulle hälsa genom att ta i hand. I normalfallet kan inte arbetsgivaren kräva att arbetstagaren hälsar på ett visst sätt, skriver man. Däremot kan man kräva ”likabehandling vid hälsning”.

DO skriver att man i beslutet beaktat att det är i samhällets intresse att förhindra att personer utestängs från arbetslivet på grund av sin religion. Att kräva att man hälsar på män och kvinnor på samma sätt är tillräckligt långtgående med hänsyn till mannens rätt att utan risk för negativa konsekvenser kunna utöva sin religion, konstaterar myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA