Dom vägleder om arbete och värk

ARBETSSKADOR2011-05-23

En praxis för generösare bedömningar av arbetsskadeanmälningar tar form. I fredags meddelade Högsta förvaltningsdomstolen en dom som ger en man med muskelvärk rätt till livränta.

För snart tio år sedan mildrades kraven i arbetsskadeförsäkringen. Därmed skulle fler försäkrade med belastningsskador eller utmattningssyndrom få rätt till arbetsskadelivränta, ville lagstiftaren.

Men den önskade effekten med lagändringen har uteblivit. Ofta har Försäkringskassans avslag byggt på att det finns för lite forskning.

Kanske står en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från fredagen 20 maj för en kursändring. Då fick en 42-årig man sin muskelvärk godkänd som arbetsskada. Domen hänvisar ovanligt fylligt till lagens förarbeten.

Det går, enligt domstolen, inte att med säkerhet slå fast om det finns ett samband mellan 42-åringens arbete som elektriker och hans besvär i vänster skuldra. ”Detta krävs inte heller” skriver domstolen. Det räcker med att ”övervägande skäl” talar för.

– Här tar man upp att det inte finns någon forskning som talar emot skadlighet. Den forskning som finns talar för. Och även om den forskningen inte är entydigt jättestark, så räcker det. Det är skönt att få fastslaget, säger Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd, som varit 42-åringens ombud.

Är det en viktig dom?

– Ja, Högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd om de inte avser att komma med vägledande avgöranden. Det här kommer att få stor betydelse, det är jag övertygad om. Att man får lagstiftarens intentioner med lagändringen 2002 på pränt ger vind i seglen och råg i ryggen.

Är det första gången?

– Ja det är det. Domen bekräftar att lagändringen 2002 måste ges någon typ av betydelse. Det mesta som står i domen uppfattar jag som självklarheter. Men å andra sidan har jag upprepat dessa självklarheter ganska lång tid i Försäkringskassan och i domstolar. Ändå är det inte alltid det blir så.

Mattias af Malmborg tycker att lagändringen 2002 har fått för litet genomslag under åren som gått. Försäkringskassan har ofta ställt samma höga krav på vetenskaplig bevisning som tidigare, menar han.

Särskilt nöjd är han att den här domen gäller symptomdiagnosen myalgi, muskelvärk.

– Det är en vanlig diagnos och den har ofta fått avslag.

Kommer domen att vara till nytta för tjänstemän som sitter för mycket framför datorn och till slut får ont?

– Ja absolut, absolut. Med avseende på diagnos, med avseende på forskning och med avseende på exponeringstid. Absolut, säger Mattias af Malmborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsskador
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA