Domare kan få betala tillbaka

RÄTTSVÄSENDET2018-11-28

Under lång tid har svenska domare fått för höga arvoden för sitt arbete i övervakningsnämnder, rapporterar SVT. Det är ännu inte avgjort om domarna ska betala tillbaka delar av arvodena.

Sverige har 28 övervakningsnämnder, som i första hand beslutar om åtgärder för personer som misskött sig under ett frivårdsstraff eller efter villkorlig frigivning. Domarnämnden utser ordförande och vice ordförande. Dessutom deltar tre lekmän som utses av landstingen/regionerna.

De domare som leder nämndernas arbete arvoderas av Kriminalvården, som nu upptäckt att ersättningsnivåerna varierar kraftigt mellan nämnderna. Enligt SVT har en intern utredning kommit fram till att ungefär en tredjedel av frivårdsnämnderna tillämpar en praxis som inte har stöd i regelverket. Enligt Kriminalvården har arvodena blivit alldeles för höga. Skillnaden kan vara upp till 10 000 kronor per kvartal och domare.

Därför har Kriminalvården tidigare stoppat utbetalningarna i avvaktan på den fortsatta utredningen. Nu när myndigheten åter börjat betala ut arvoden utifrån domarnas fakturor tillämpas genomgående den striktare tolkningen över hela landet, uppger SVT.

Bland de domare som fått sina arvoden ifrågasatta är missnöjet stort, uppger SVT. Kriminalvården har därför begärt att få träffa med justitiedepartementet för att diskutera frågan. Frågan om de nya striktare reglerna ska tillämpas retroaktivt och arvoden krävas tillbaka från de domare som enligt Kriminalvården legat för högt är ännu inte avgjort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA