Domstol kräver att domare avskedas

ARBETSRÄTT2010-11-03

Arbetsgivaren begär att Statens Ansvarsnämnd avskedar den domare i en tingsrätt i Norrland som dömts för 22 fall av tjänstefel. Tingsrätten begär att han omedelbart stängs av från jobbet.

Rådmannen dömdes i september i hovrätten för 22 fall av tjänstefel till 9 600 kronor i dagsböter. Redan i april 2009 fick han en varning av ansvarsnämnden för tjänsteförseelse, skriver den lokala tidningen. Han har tidigare också kritiserats av Justitieombudsmannen, JO.

Mannen har bland annat expedierat domar för sent, och vittnen har hävdat att hans hustru suttit vid hans tjänstedator och färdigställt domar. Den åtalspunkten har dock inte gått att styrka.

Rådmannen själv har överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Enligt tidningen anser tingsrätten där domaren har sin anställning att han genom ”brott eller grovt eller upprepat åsidosättande av tjänsteåliggande har visat sig uppenbarligen olämplig att inneha tjänsten som rådman”. Tingsrätten anser också att det är olämpligt att en domare, som själv dömts för brott begångna i tjänsten, dömer i brottmål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA