Domstolarna drar ner trots tillskott

BUDGET2003-09-09

För Domstolsverket betyder 50 miljoner i tillskott väldigt lite, säger Meijt Cederdahl, ST-Domstol. Det beräknade underskottet på tre år är 175 miljoner.

– Får vi inte mer pengar måste personalen minskas. De enda som är uppsägningsbara är de icke rättsutbildade, däribland domstolssekreterare och notarier, konstaterar Meijt Cederdahl, ST-Domstol.

Bara för i år har underskottet beräknats till 70 miljoner och 175 miljoner för en treårsperiod. Man måste därför fortfarande räkna med drastiska konsekvenser för domstolsväsendet, tillägger hon.

Domstolsverkets generaldirektör Stefan Strömberg säger att han inte känner till tillskottet. I övrigt drar samma slutsats som Meijt Cederdahl: Tillförs inte verket mer pengar nästa år måste man se över vilka som måste sägas upp.

Orsakerna till underskottet är flera. Verket har planerat för kostnader och investeringar för att bibehålla nuvarande verksamhetsnivå. Man har då räknat med att kunna använda anslagskrediten. Denna har dock sänkts med 1,5 procent. Utan beräknad kredit blir underskottet enbart i år 70 miljoner kronor.

– Ekonomin urholkas om vi inte får full kompensation för löneavtalen. På grund av dem tappar vi 30 miljoner per år, fortsätter Stefan Strömberg. Justitieministern har uttalat att vi skulle få kompensation men än vet vi inte om vi får det.

Dessutom har utgifterna för bland annat pensionerna ökat, på grund av felaktiga prognoser från Statens Pensionsverk. ”Felet” har pendlat mellan 115 och 54 miljoner kronor och stannat på sistnämnda summa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA