Domstolarnas kvällsberedskap skjuts fram

DOMSTOLARNA2020-03-30

Regeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.

Regeringen har beslutat att flytta fram den nya kvällsberedskap vid tingsrätterna som skulle införts 1 april. Bland annat skulle tingsrätterna ha beredskap att förordna offentliga försvarare.

Både facket och Domstolsverket har framfört till regeringen att domstolarnas verksamhet är så påverkade av utbrottet av det nya coronaviruset så att kvällsberedskapen bör skjutas upp.

Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att domarresurserna behöver användas för de mest prioriterade uppgifterna, som häktningsförhandlingar, mål med frihetsberövade, ungdomsmål, akuta familjemål och konkurser. Tingsrätterna arbetar intensivt med att prioritera och rikta resurserna rätt samtidigt som många medarbetare som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är på arbetet.

”Det är inte lämpligt att i nuläget lägga nya uppgifter på domstolarna. Det är en bedömning som även Sveriges advokatsamfund och Åklagarmyndigheten delar. Regeringen har därför hörsammat domstolarnas och fackets önskemål om att skjuta fram kvällsberedskapen till 1 september 2020”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA