Domstolsverket: Nya lösningar krävs

FÖRDJUPNING2003-12-02

På Domstolsverket är de anställdas genomsnittsålder hög, få är under 45 år.

– Vi har diskuterat med facken om att medel, avsatta till Trygghetsstiftelsen, får användas till kompetensinventering och kompetensväxling. Men pengarna från Trygghetsstiftelsen räcker inte långt. Nya lösningar behövs, säger Monica Dahlbom på Domstolsverket.

Verket har samma problem som andra myndigheter med att överföra kompens från äldre till yngre och att få en god balans på åldersstrukturen under de närmaste åren.

Under 1990-talet erbjöds en del anställda att sluta med pensionsersättningar för att verket skulle kunna behålla yngre arbetskraft. Nu behövs nyrekrytering inom alla personalgrupper. Men behoven ser mycket olika ut inom olika delar av verket.

Vad som också diskuteras är

nyanställningar ett år i förtid för att låta de nya gå jämsides med äldre,

om äldre ska förmås stanna längre än till 65 år,

hur den statliga delpensionen ska utnyttjas så att den gynnar verksamheten – till exempel från vilken ålder den ska beviljas,

hur ny teknik med e-post och Internet ska användas för att förenkla verkets service med mera.

– Generationsskiftet är inte bara en växling av personer utan de nyanställda behöver en ny kompetensprofil, betonar Monica Dahlbom.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA