Drabbade kan få ersättning

MODERNA MUSEET2003-11-28

Den 13 januari slog Moderna Museet igen dörrarna. De som blivit sjuka på grund av problem med huset kommer sannolikt att få kompensation.

Av:  Christina Swahn

Arbetsgivaren går ST och Saco till mötes och är beredd att täcka upp skillnaden mellan sjukpenning och lön om det kan fastställas att sjukdomen beror på problemen i huset.

– Vi är positiva och tycker att det är rimligt. Men alla uppgifter har inte samlats in än, därför vet vi inte vilken summa det kan röra sig om, säger personalchefen Agneta Modig-Tham.

Redan vid inflyttningen i november 1997 fick en stor del av personalen allergiska reaktioner med hudutslag och klåda. Ett par personer fick också astma. Symtomen klingade av under 1998. Problemen sattes då i samband med att bygget inte var klart.

I början av 2001 fick en person nya symtom.

– Under hösten blev nio personer sjukskrivna med symtom som kan härröras till sjuka hus. Ytterligare fem, sex personer avråddes att vistas i byggnaden, berättar Agneta Modig-Tham.

Då rekommenderades samtliga att flytta till baracker som Fastighetsverket ställde i ordning.

En projektgrupp har inrättats med representanter för ST, Saco, museet och Fastighetsverket samt huvudskyddsombudet.

– De lyssnar på oss. När vi påpekade att det var problem i bokhandeln prioriterades mätningarna där, berättar Maria Taube som är ordförande i ST-sektionen på Moderna Museet.

Nu utreder Fastighetsverket vad som hänt och planerar åtgärder i samråd med museerna.

– Orsaken till problemen tror vi är flera samverkande faktorer. Bland annat att fuktig luft kommer in från grunden, att golvmattor har skadats av vatten som läckt in och att det finns delar i ventilationen som inte är funktionella, säger Ulf Tomner på Fastighetsverket.

Nu flyttas museets verksamhet till Postens gamla lokaler bakom Centralstationen i Stockholm.

Kostnaden för flytt och sanering bedöms till mellan 50 och 100 miljoner kronor.

Sjuka hus

De som vistas i sjuka hus kan drabbas av:

  • Huvudvärk
  • Ont i halsen och heshet
  • Onormal trötthet
  • Hudbesvär som klåda och sveda
  • Koncentrationssvårigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA