Effektivt arbete mot ekobrott

BRÅ2011-08-30

Det är en myt att myndigheterna ligger långt efter de kriminella och ekobrottslingarnas metoder är sällan särskilt komplicerade. Den slutsatsen drar Brå i en undersökning kring storskaliga skattebrott.

Brottsförebyggande Rådet, Brå, har intervjuat ett stort antal handläggare i kontroll- och rättskedjan och dessutom gått igenom en rad förundersökningar och andra ärenden hos Skatteverket och Försäkringskassan.

”Kartläggningen slår hål på vissa myter, till exempel att det ofta finns en ensam person — en ”hjärna” bakom brottsligheten. Ofta överdrivs också kopplingarna till annan organiserad brottslighet och yrkeskriminella”, säger projektledaren Johanna Skinnari i ett pressmeddelande.

Ett huvudresultat i undersökningen är att ekobrottslingar gör så lite som möjligt. De vill inte ha onödiga utgifter. Brottslingarnas metoder är sällan särskilt komplicerade. Många gärningspersoner begår — till följd av sin begränsade erfarenhet brott inom sin egen bransch, utan större variationer av brottsupplägget. Det underlättar myndigheternas utredningsarbete, skriver Brå.

”Kartläggningen är värdefull för Skatteverkets brottsbekämpande arbete. Den bekräftar att vår strategi, som bygger på att ”följa pengarna”, ger resultat, och att vi måste fortsätta att utveckla samarbetet med andra myndigheter”, säger Skatteverkets Martin Solvinger i pressmeddelandet.

I rapporten föreslår Brå att myndigheterna i högre grad, precis som skattebrottslingarna, ska arbeta i nätverk. Skattebrottslingar utnyttjar myndighetsgränser och glapp i kontrollen. Det krävs samarbete mellan myndigheter för att i ett tidigt skede identifiera och stoppa nyckelpersoner, innan de satt sig i säkerhet.

Brå anser också att andra aktörer än myndigheter kan göra stora insatser för att försvåra och förebygga skattebrott. Seriösa uppdragsgivare, branschorganisationer och fackföreningar kan upptäcka och försvåra skattebrott inom sina branscher.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA