Efterfrågan på SiS-vård kan minska

UNGDOMSVÅRD2014-02-12

En utredning föreslår nya vårdformer för unga. På sikt kan det leda till lägre efterfrågan på platser vid Statens institutionsstyrelses behandlingshem, säger Håkan Ceder, särskild utredare.

Utredningen om tvångsvård föreslår nya vårdformer för unga, dels stödboende, dels behandlingsverksamhet i familjboende. Båda formerna kan få konsekvenser för Statens institutionsstyrelse, SiS.

Enligt utredaren Håkan Ceder är tanken att stödboende ska kunna användas i slutet av tvångsvården, som en form av utslussning. Behandlingsverksamhet med familjeboende ska vara ett alternativ till tvångsvård på institution.

− Det är väl känt att institutionsvård innebär risker, så vi vill att de här nya vårdformerna ska användas. I själva verket har det redan vuxit fram sådana vårdformer i en slags gråzon, säger han till Publikt.

Enligt utredningen kommer det dock att ta några år innan de nya vårdformerna har etablerat sig.

− Vi kommer även i fortsättningen att behöva tvångsvård, men på sikt kan de nya vårdformerna konkurrera med en del av Statens institutionsstyrelses platser.

Utredningen om tvångsvård har två uppdrag: dels att se över olika placeringsalternativ för barns och ungas boende, vård och fostran, dels att komma med förslag som ska stärka barnrättsperspektivet och rättssäkerheten för barn och unga. I den delen ska utredningen bland annat se över SiS speciella befogenheter, som möjligheten att isolera och avskilja unga.

− Jag kan redan nu säga att vi tycker att lagen är för repressiv, säger Håkan Ceder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA